Un estudi dels propietaris de terra conclou que cal una Llei del Sòl amb un redactat més clar

La professora de la Universitat de Tolosa, Danielle Cabanis afirma, en una conferència, que el nou text hauria de deixar ben definides les competències del Govern i dels comuns

Comentaris

La professora de la Universitat de Tolosa, Danielle Cabanis durant la conferència d'aquest dijous a Andorra la Vella.
La professora de la Universitat de Tolosa, Danielle Cabanis durant la conferència d'aquest dijous a Andorra la Vella. BRU NOYA

La professora de la Universitat de Tolosa, Danielle Cabanis, considera que l'actual Llei del Sòl és complicada i que cal fer-ne una de nova amb un redactat més clar. L'objectiu és que quedin ben definides les competències del Govern i dels comuns en les polítiques d'urbanisme. Cabanis ha presentat aquest dijous l'estudi encarregat per l'Associació de Propietaris de Terra d'Andorra sobre la Llei del Sòl.

Durant la seva conferència a Andorra la Vella, Cabanis ha instat a la implantació d'unes normes d'expropiació per causes d'utilitat pública, justes i precises. Ha indicat que cal tenir una Andorra sostenible amb un creixement que tingui en compte la protecció del paisatge. També ha advertit que l'augment del preu de l'habitatge és una amenaça per a la cohesió social, ja que els residents han de buscar pis fora del país.

En aquest sentit creu que cal vetllar per la població andorrana i no pas pels exiliats fiscals "que marxaran quan trobin un lloc més interessant on anar". Per aquest motiu, ha indicat que "cal desenvolupar una verdadera política social en materia d'habitatge amb un reglamentació ben clara per evitar  els abusos". A més a més, ha subratllat que s'hauria d'exigir un estudi d'impacte per a qualsevol projecte constructiu.

Per altra banda, ha alertat sobre els riscos que augmenti massa la població a la capital, Andorra la Vella en un fenomen que ha definit com a "metropolització". Això, segons Cabanis, podria perjudicar a la resta de parròquies.

L'encàrrec de l'APTA, que ha quedat recollit en un treball de dos anys i mig, va arribar després que l'associació reclamés un canvi legal profund de l’urbanisme a Andorra. Especialment, en la llei del sòl que consideren “obsoleta”. L’entitat va fer pública, el juliol del 2022, la preocupació que asseguren tenir pel que consideraven “un creixement desmesurat a totes les parròquies”, una situació que consideren “insostenible”, ja que “malmet el patrimoni del país”.

Entre altres coses, advertien que calia unificar la normativa dels diferents comuns i alertaven del risc de desaparició dels petits i mitjans propietaris, que acabin venent terrenys a promotores de nous projectes immobiliaris.

Comentaris (4)

Trending