Un estudi analitza el deteriorament de les edificacions que són patrimoni cultural a Andorra

L’Escola andorrana d’Andorra la Vella compta amb una estació a la seva teulada que recull les dades amb diversos sensors

Estació de control d'Andorra la Vella.
Estació de control d'Andorra la Vella.

L’Escola andorrana d’Andorra la Vella compta amb una estació a la seva teulada que recull dades que serviran per analitzar el deteriorament de materials de construcció provinents d’edificacions declarades com a patrimoni cultural.

L'estació consta de quatre cares orientades al nord, sud, est i oest. A cada cara hi ha instal·lades quatre mostres de diferents litologies (roques), així com quatre metalls històrics utilitzats en la construcció, i disposa de múltiples sensors: una estació meteorològica que registra valors de precipitació, vent (direcció i velocitat), temperatura, humitat relativa de l'aire i pressió atmosfèrica. També té sensors més específics que mesuren la radiació solar a les diferents cares i la temperatura i la humitat relativa de l'aire al voltant de cadascuna d’elles.

Tot plegat forma part del projecte espanyol RESCUhE, que té la finalitat d’estudiar i analitzar el deteriorament dels materials exposats segons les orientacions i segons els climes. A Andorra, paral·lelament i en col·laboració amb el departament de Patrimoni Cultural, s’ha afegit a l’estació de l'Escola andorrana, una mostra representativa del patrimoni cultural andorrà de la zona per estudiar-ne també el seu deteriorament.

Etiquetes

Comentaris

Trending