“És important ser al lloc i saber de quina font fiar-te”

Els periodistes Mònica Bernabé i Manel Alías debaten sobre la informació, la desinformació i la propaganda en temps de guerra

Comentaris

Bernabé, Alias i Lara durant l'acte.
Bernabé, Alias i Lara durant l'acte. PILAR CANDEL

Els periodistes Mònica Bernabé i Manel Alías han participat aquest dissabte en la conferència organitzada per l’Associació de Professionals de la Comunicació d’Andorra (APCA) amb el títol ‘Informació, desinformació i propaganda en temps de guerra’.  La xerrada ha estat moderada pel politòleg Yvan Lara.

Alías ha dit que per informar bé calen “unes bones condicions de feina que et proporciona l’empresa”. Ha afegit que “si no tens la figura del corresponsal difícilment pots informar bé" en referència al conflicte d'Ucraïna. Ha afegit que “una guerra no esclata un bon dia, hi ha un procés que el corresponsal al lloc coneix”.

En aquest punt, Bernabé ha assenyalat que per cobrir una guerra “cal suport econòmic i temps, no dependre tant de les presses d’Internet”. S’ha encarregat també de diferenciar entre un enviat especial i un corresponsal. “Si vius a l’Afganistan patiràs els mateixos talls de llum que la població; si hi vas d’enviat especial estàs en un hotel amb un generador i no tindràs talls de llum, per exemple”.

Bernabé ha detallat com es va establir a l’Afganistan per poder explicar la realitat del país. “Hi anava un parell de cops a l'any i tenia una imatge distorsionada de la situació de les dones, que no coneixes del tot fins que no hi convius”. Tots dos han coincidit en assenyalar la importància de trencar els tòpics tot destacant que una de les principals tasques del corresponsal és no caure en els estereotips i imposar el criteri del o la periodista. 

WhatsApp Image 2022 10 22 at 19.38.40
Vista general de la sala durant la conferència.

En relació als gèneres, Alías reconeix que li agrada més el reportatge però també valora la informació de reacció ràpida sobre una situació concreta. A Bernabé  en canvi li agrada més la crònica com a format periodístic per apropar la realitat del país.

El segon bloc ha estat dedicat a la desinformació. Bernabé destaca que els organismes internacionals son “grans venedors de fum” i Alías ha afirmat que els russos “són molt bons fent propaganda” i és molt difícil de contrarestar. “És important ser al lloc i saber de quina font fiar-te”, afegeix. “La propaganda és molt difícil de combatre” sobretot en l'àmbit militar i tecnològic.

Sobre l’Afganistan, Bernabé ha manifestat que el més difícil era desplaçar-se i eren molt inaccessibles les bases militars, especialment les espanyoles. “Les dificultats per accedir a les bases militars era perquè volien vendre que estaven en missió humanitària quan en realitat participaven en una guerra a l’Afganistan”.

En relació a com informar-se avui del què passa a Afganistan i Ucraïna, Bernabé recomana el ‘The New Tork Times' mentre que Alías aposta per la BBC. “Quan més informació tinguem més defensarem la pau. La pau és molt bonica. La democràcia és molt bonica. Perquè la guerra te la fan” . L’acte ha comptat amb una setantena d’assistents.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending