L’enquesta sísmica mostra que un 95% de les persones van percebre el terratrèmol

Andorra Recerca + Innovació va iniciar un qüestionari l’11 d’octubre, després del sacseig, que va obtenir 357 respostes

Un mapa que mostra l'epicentre del terratrèmol.
Un mapa que mostra l'epicentre del terratrèmol.

Quan es dóna un terratrèmol al país, Andorra Recerca + Innovació engega, quasi de manera automàtica, una enquesta sísmica, per poder valorar i enregistrar els efectes que ha tingut el moviment. Després de l’ocorregut l’11 d’octubre, es va demanar a la ciutadania que fes el qüestionari, que va obtenir 357 respostes vàlides, ja que dues se situaven fora del Principat. D’aquestes, s’ha extret que únicament el 5% no el van notar, per tant, el terratrèmol va ser percebut per un 95% de les persones enquestades.

El terratrèmol va tenir lloc l’11 d’octubre, i va ser de magnitud 3,6, prop d’Ós de Civís. La seva localització i la seva envergadura van fer que se sentís amb certa força a tot arreu d’Andorra. A l’enquesta iniciada per Andorra Recerca + Innovació, s’ha reflectit que només 18 de les 357 persones que van respondre no el van percebre. A més, el 80% del total va accedir al qüestionari el mateix dia del sisme, per tant, ho van fer amb el fenomen acabat d’ocórrer i amb les sensacions encara a flor de pell.

Tot i que va ser força notable a tot el país, Andorra la Vella és la parròquia on les persones més van notar aquest terratrèmol, seguida d’Escaldes-Engordany i la Massana. Al contrari, Canillo va ser on menys es va deixar sentir el sisme, però també és la parròquia amb menys respostes per part de la ciutadania, igual que a les zones centrals s’ha tingut una major participació. Així mateix, sembla que la sacsejada es va notar amb major intensitat dintre dels edificis que pel carrer.

UN MAPA QUE MOSTRA L'EPICENTRE DEL TERRATRÈMOL.

Relacionat

Un terratrèmol amb epicentre a Os de Civís sacseja Andorra sense provocar danys

Pel que fa a la reacció de la ciutadania, els resultats de l’enquesta valoren de manera relativament positiva, ja que la gran majoria es van quedar al lloc. Concretament, un 87% dels enquestats va respondre a l’ensurt d’una manera correcta. Segons s’explica, la recomanació és quedar-se on s’és en aquell moment, tractant de protegir-se dels objectes que puguin caure a sobre o fer mal, normalment sota d’una taula o el marc d’una porta. En cas que s’estigui al carrer, situar-se en un espai obert i lluny d’edificis.

Aquest terratrèmol ha tingut nombroses rèpliques, moltes d’elles el mateix dia, tot i que s’han donat gairebé de forma continuada des d’aleshores. Però, totes elles han sigut de magnitud força baixa, que únicament poden ser enregistrades i notades pels aparells de mesura destinats exclusivament per a això. La més forta des d’aleshores ha sigut una rèplica de magnitud 1,4 que es va donar el dia 24 d’octubre.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending