Un terratrèmol amb epicentre a Os de Civís sacseja Andorra sense provocar danys

El moviment sísmic de 3.6 graus a l’escala de Richter s’ha deixat notar durant uns segons a tot el país a les 10.23 h

Comentaris

UN MAPA QUE MOSTRA L'EPICENTRE DEL TERRATRÈMOL.
UN MAPA QUE MOSTRA L'EPICENTRE DEL TERRATRÈMOL. Altaveu

Un terratrèmol s’ha deixat sentir de forma molt notable a tot el país a les 10.23 h. No es té constància de danys. El moviment sísmic ha estat de 3.6 en l’escala de Richter. El terratrèmol s’ha produït a uns dos quilòmetres de profunditat i ha arribat a una distància de 117 quilòmetres. Moltíssims edificis han trontollat de manera notable.

Des d'Andorra Recerca i Innovació (l'antic Cenma) han indicat que l'epicentre és al nord d'Os de Civís, al municipi de Valls de Valira l'Alt Urgell. Tot i que en un primer moment,  l'Institut Geogràfic Espanyol hauria situat el focus a Ordino. A la Massana la sacsejada ha estat més intensa. El terratrèmol ha durat pocs segons, expliquen testimonis al web EarthQuake. També s'ha sentit a La Seu d'Urgell i altres punts de la comarca de l'Alt Urgell.

Des del mateix moment dels fets, molts veïns tant d'Andorra, com de Sort, la Seu d'Urgell, i altres poblacions fins i tot de l'Arieja a França, han donat a conèixer a les xarxes socials que havien notat perfectament el moviment de terra, ja fos des de casa seva o des del seu lloc de treball. Els bombers han rebut moltes trucades de ciutadans que demanaven informació.

 El passat 30 de març ja va tenir lloc un moviment sísmic de poca intensitat a Os de Civís i des de llavors s'han anat percebent altres moviments lleugers. El passat 3 d'abril hi ha haver un terratrèmol de magnitud 3,3, amb epicentre al municipi de Cava (Alt Urgell), que va anar seguit d'una rèplica de 2,9. El terratrèmol d'aquest dilluns, però, ha estat el més intens registrat a la veïna comarca catalana des de l'abril de 2019, quan n'hi va haver un de magnitud 4,2 amb epicentre a la Parròquia d'Hortó (Ribera d'Urgellet). És el sisme més fort produït a prop d'Andorra durant aquest segle. Aquest mateix divendres, la comarca catalana del Ripollès va patir una tremolor de magnitud entre 3,5 i 3,8.

La zona dels Pirineus és molt activa en moviments sísmics. Hi ha dos territoris en què la perillositat és notable. Als Pirineus occidentals, el darrer terratrèmol impactant va ser el del 13 d'agost de 1967 a Arette (França) amb una magnitud de 5,5. La zona sísmica dels Pirineus orientals té el centre a la Garrotxa, on es van produir terratrèmols molt greus durant el segle XV, que van destruir poblacions entre Puigcerdà i Girona.

Andorra Recerca i Innovació ha activat l'enquesta ciutadana per recollir les valoracions de la població sobre com ha percebut aquest moviment sísmic. No poden predir si hi haurà rèpliques, però, en cas que es produeixin, seran de menys intensitat i en un radi més petit.

2021101111152052238
 

Etiquetes

Comentaris (23)

Trending