L’arribada de portuguesos a Andorra toca fons

El 2021 va continuar el descens i és un dels anys amb menys emigració lusitana seguint una dinàmica que es va iniciar a partir del 2008

Rebelo de Sousa dirigint-se als assistents a l'interior del Centre de Congressos en la seva darrera visita a Andorra.
Rebelo de Sousa dirigint-se als assistents a l'interior del Centre de Congressos en la seva darrera visita a Andorra. ARXIU

El 2021 va ser un dels anys en què menys portuguesos van emigrar a Andorra segons l'Observatori de l'Emigració de Portugal. L'any 2008 el que va registrar la caiguda més gran (-54%), a causa de la crisi que vivia el sector de la construcció en aquell moment. Tot i amb aquesta baixada, la immigració portuguesa a Andorra va ser el 2021 del 5,2%, la tercera nacionalitat que més va el Primcipat en l'últim any. El 2020, la immigració portuguesa va ser de l'11,2%.

El pic  es va produir l'any 2005, però des d'aleshores les entrades han anat disminuint cada any. Les xifres indicades s'han estabilitzat, però segueixen sent baixes per al Principat, que sempre ha estat un dels llocs preferits pels portuguesos per viure a l'estranger. L'onada migratòria portuguesa al Principat va començar als anys vuitanta. Els portuguesos, procedents majoritàriament del nord, es dediquen principalment al comerç, la construcció i l'hoteleria.

Segons el govern portuguès, aquesta comunitat és la principal font de consolidació de les relacions existents entre els dos països. La comunitat portuguesa representa el 14% de la població del Principat que és de 80.000 habitants. En la darrera visita que el president lusità Marcelo Rebelo de Sousa va fer a Andorra, es va anunciar que tornarà a haver-hi un consolat Les xifres presentades pel departament d'Estadística del Principat indiquen que en l'últim any només 206 ciutadans portuguesos van entrar al territori amb l'objectiu d'establir-hi la residència.

El descens en l'arribada de portuguesos està en comsonància amb la marxa de residents. Al juliol van reduir-se en 25 els ciutadans originaris de Portugal que van deixar de figurar als censos parroquials del Principat respecte del mes anterior, una situació que fa molt temps que dura i que arran de la crisi sanitària es va accelerar.

 

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending