Les operadores franceses consideren Andorra com un país que forma part de la Unio Europea (UE) i per tant no apliquen la itinerància. A més, el número de turistes d'aquell país que visiten el Principat no és tan gran com el dels espanyols, per la qual cosa la despesa de les operadores no és excessiva.
Les companyies tenen diverses mesures per evitar abusos, i una d'elles és limitar la gratuïtat de la itinerància a un període de temps. França té una de les tarifes de telefonia mòbil més barates d'Europa i es podria donar el cas que un resident francès a Andorra utilizés un número de Bouygues o d'Orange amb una tarifa francesa durant un any o més.
En aquest cas les operadores poden imposar sancions als usuaris. La primera companyia de França que va eliminar la itinerància va ser Orange el maig del 2017. La Unió Europea va imposar la fi del roaming de la itinerància entre els seus Estats membres a partir del 15 de juny d'aquell any, però Orange es va avançar i, a més, hi va afegir països, com Andorra.
La itinerància és una de les principals fonts d'ingressos d'Andorra Telecom però s'ha d'acabar ben aviat. A més de França, altres operadors de països membres de la UE -com Alemanya o els Països Baixos- van decidir incloure Andorra per iniciativa pròpia dins la política de 'roaming like home' i, per tant, no cobraran en concepte d’itinerància.
Comentaris