Una quarantena de persones, entre les quals el cap de Govern, Xavier Espot; el secretari d’Estat d’Igualtat, Marc Pons; els parlamentaris socialdemòcrates Pere López, Susanna Vela i Roger Padreny; la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol; o el raonador del ciutadà, Marc Vila, han acudit a l’acte, marcat per les mesures de protecció per evitar contagis. Durant la concentració, una integrant d’Acció Feminista ha llegit un manifest on es posava de relleu, per exemple, el fort increment de casos de violència de gènere que hi va haver durant el confinament o el fet que el teletreball ha augmentat els conflictes familiars. “Necessitem recursos per aturar aquesta pandèmia també”, ha subratllat la presidenta de l’AFA, Antònia Escoda.
El manifest d’acció feminista recorda que la penalització de l’avortament va “en contra de totes les recomanacions internacionals” i demana que la interrupció de l’embaràs sigui legal sota els tres supòsits bàsics.
Han recordat també que la penalització de l’avortament va “en contra de totes les recomanacions internacionals” i per això han sol·licitat que la interrupció de l’embaràs en casos de malformació del fetus, de perill de vida per a la mare o d’agressió sexual sigui cobert per la sanitat pública. Acció Feminista, que ha fet un agraïment públic a totes les dones que estan treballant en primera línia durant la pandèmia -des de dones de la neteja a sanitàries passant per dependentes d’establiments de serveis essencials-, ha demanat que es legislin millor els permisos de paternitat i maternitat i han reclamat que el futur Institut de la Dona depengui del poder legislatiu i no de l’executiu.
També han recordat que malgrat que els homes poc a poc es van incorporant en el món de les tasques domèstiques, són les dones les que continuen assumint majoritàriament la càrrega de la feina de casa i la responsabilitat a l’hora de tindre cura dels fills, uns fets que moltes vegades ocasionen problemes per conciliar la vida professional amb la personal.
El col·lectiu ha valorat positivament la Llei per a la igualtat efectiva entre homes i dones que es va presentar fa dues setmanes, de la qual esperen que sigui “una eina per poder trencar la desigualtat en tots els àmbits de la societat”.
D'altra banda, el col·lectiu ha valorat positivament la Llei per a la igualtat efectiva entre homes i dones que es va presentar fa dues setmanes, de la qual esperen que sigui “una eina per poder trencar la desigualtat en tots els àmbits de la societat” i han recordat que van donar suport al text jurídic amb la condició que es tipifiqués al codi penal el delicte de violència de gènere. En aquest sentit, Marc Pons ha declarat que hi ha la voluntat de fer-ho i que, si encara no s’ha fet, és “per un tema circumstancial”.
Per últim, Escoda també ha celebrat que la píndola de l’endemà es comenci a subministrar gratuïtament al Siad, a Urgències i a la Consulta Jove, però l’activista considera que el fet que els menors de 16 anys hagin de recollir-la acompanyats pels pares pot ser un impediment per a l’obtenció. “Avui dia els joves no s’esperen a tenir aquesta edat per mantenir relacions sexuals ni tampoc per consultar tot el que es pot veure a internet”, ha defensat.
Comentaris (2)