Les dones reclamen que els supòsits bàsics de l’avortament entrin a la cartera de serveis sanitaris

Una quarantena de persones assisteixen a l’acte organitzat per Acció Feminista, que denuncia l’increment de la violència de gènere durant el confinament i demana que es legislin millor els permisos de maternitat i paternitat

Concentració a la plaça del Consell General.
Concentració a la plaça del Consell General. Cristian Cortés

Acció Feminista (AFA) reclama que la interrupció de l’embaràs pels tres supòsits bàsics passin a formar part de la cartera de serveis sanitaris públics i, per tant, el col·lectiu feminista va un pas més enllà de la reclamació de la despenalització de l’avortament en considerar que la seva prohibició és una de les mancances més grans que presenta el Principat en matèria de drets fonamentals vers la dona. Aquesta ha estat una de les reivindicacions i denúncies fetes en el marc de la concentració en motiu del Dia internacional de la Dona que s’ha fet a la plaça del Consell General. 

Una quarantena de persones, entre les quals el cap de Govern, Xavier Espot; el secretari d’Estat d’Igualtat, Marc Pons; els parlamentaris socialdemòcrates Pere LópezSusanna Vela i Roger Padreny; la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol; o el raonador del ciutadà, Marc Vila, han acudit a l’acte, marcat per les mesures de protecció per evitar contagis. Durant la concentració, una integrant d’Acció Feminista ha llegit un manifest on es posava de relleu, per exemple, el fort increment de casos de violència de gènere que hi va haver durant el confinament o el fet que el teletreball ha augmentat els conflictes familiars. “Necessitem recursos per aturar aquesta pandèmia també”, ha subratllat la presidenta de l’AFA, Antònia Escoda. 

El manifest d’acció feminista recorda que la penalització de l’avortament va  “en contra de totes les recomanacions internacionals” i demana que la interrupció de l’embaràs sigui legal sota els tres supòsits bàsics.

Han recordat també que la penalització de l’avortament va “en contra de totes les recomanacions internacionals” i per això han sol·licitat que la interrupció de l’embaràs en casos de malformació del fetus, de perill de vida per a la mare o d’agressió sexual sigui cobert per la sanitat pública. Acció Feminista, que ha fet un agraïment públic a totes les dones que estan treballant en primera línia durant la pandèmia -des de dones de la neteja a sanitàries passant per dependentes d’establiments de serveis essencials-, ha demanat que es legislin millor els permisos de paternitat i maternitat i han reclamat que el futur Institut de la Dona depengui del poder legislatiu i no de l’executiu. 

Concentració a la plaça del Consell General per commemorar el Dia internacional de la dona

També han recordat que malgrat que els homes poc a poc es van incorporant en el món de les tasques domèstiques, són les dones les que continuen assumint majoritàriament la càrrega de la feina de casa i la responsabilitat a l’hora de tindre cura dels fills, uns fets que moltes vegades ocasionen problemes per conciliar la vida professional amb la personal.  

El col·lectiu ha valorat positivament la Llei per a la igualtat efectiva entre homes i dones que es va presentar fa dues setmanes, de la qual esperen que sigui “una eina per poder trencar la desigualtat en tots els àmbits de la societat”.

D'altra banda, el col·lectiu ha valorat positivament la Llei per a la igualtat efectiva entre homes i dones que es va presentar fa dues setmanes, de la qual esperen que sigui “una eina per poder trencar la desigualtat en tots els àmbits de la societat” i han recordat que van donar suport al text jurídic amb la condició que es tipifiqués al codi penal el delicte de violència de gènere. En aquest sentit, Marc Pons ha declarat que hi ha la voluntat de fer-ho i que, si encara no s’ha fet, és “per un tema circumstancial”.  

Per últim, Escoda també ha celebrat que la píndola de l’endemà es comenci a subministrar gratuïtament al Siad, a Urgències i a la Consulta Jove, però l’activista considera que el fet que els menors de 16 anys hagin de recollir-la acompanyats pels pares pot ser un impediment per a l’obtenció. “Avui dia els joves no s’esperen a tenir aquesta edat per mantenir relacions sexuals ni tampoc per consultar tot el que es pot veure a internet”, ha defensat.  

Comentaris (2)

Trending