Els docents francesos es plantegen que les futures mobilitzacions no afectin els alumnes

Consideren que la vaga d'aquest dijous ha estat un èxit i estan a l'espera de les directius dels sindicats francesos i de l'evolució de les negociacions amb el govern d'aquell país sobre el projecte de reforma de les pensions

Comentaris

Docents en vaga el passat dijous dia 19 a l'entrada del Lycée Comte de Foix.
Docents en vaga el passat dijous dia 19 a l'entrada del Lycée Comte de Foix. BRU NOYA

Els docents francesos es plantegen que les futures mobilitzacions no afectin els alumnes i les seves famílies. Qualifiquen d'èxit la jornada de vaga d'aquest dijous i durant l'assemblea que han fet han decidit que se sotmetrien a votació les pròximes accions. Pel moment, estan a l'espera de les directius dels sindicats francesos i de l'evolució de les negociacions amb el govern d'aquell país sobre el projecte de reforma de les pensions. Aquest dijous han fet vaga 60 dels 76 professors que tenien classe.

Els docents consideren que calia fer una gran mobilització com la d'aquest dijous per mostrar que un gran nombre estan en contra de la reforma de les pensions i d'allargar l'edat de jubilació. Durant l'assemblea que s'ha dut a terme al Lycée Comte de Foix han recordat que l'any 2019 van dur a terme una acció fora de l'horari escolar que va consistir en una marxa amb torxes des de la plaça on s'havia de construir l'edifici del Cloud.

En el futur no volen que les seves mobilitzacions tinguin una afectació sobre els alumnes i els seus familiars. "La idea és que no tingui un impacte sobre la població perquè la majoria no participen a les eleccions franceses i no tindria sentit que patissin els efectes d'una vaga de França", explica un dels professors.

Pancarta a l'entrada del Lycée Comte de Foix en una anterior jornada de vaga.

Relacionat

La jornada de vaga és seguida per 51 professors al Lycée i 71 al primari i afecta 1.700 alumnes

D'aquesta manera faran accions visibles amb l'objectiu de donar suport als seus companys que treballen a França i que no aniran als seus respectius centres escolars. Sobre l'impacte de la vaga d'aquest dijous, el delegat de l'ensenyament francès, Denis Dekerle ha dit que s'han hagut de tancar cinc escoles de maternal i de primària perquè no hi havia prou personal per acollir els alumnes. En aquest punt cal recordar que els docents de maternal i primària han de fer un preavís de 48 hores abans de la vaga mentre que els del Lycée estan exempts d'aquesta normativa.

S'han mantingut oberts els col·legis de Sant Julià de Lòria, Escaldes-Engordany, la Massana, Ordino i el Pas de la Casa, malgrat que també hi ha hagut un seguiment de l’atur. Han quedat tancats els d'Andorra la Vella, Santa Coloma, Encamp i el de Canillo, tot i que en aquest hi ha hagut servei de cantina. El representant de la Federació Sindical Unitària de la Funció Pública, Christophe Noguer, ha dit que a França hi ha un sistema de penalització. "L'objectiu és que la gent no hi arribi per tenir les pensions més baixes del que podríem pretendre. Si no arribes al període mínim de cotització et retenen un 5% per cada any que et falti i ràpidament s'arriba a una pensió molt mínima". L'objectiu de les mobilitzacions és que se suprimeixi aquesta mesura. "Sempre s'utilitzen les mateixes receptes antigues: allargar, endarrerir, reduir i per això volem dir prou".

 

Comentaris (4)

Trending