El cost d’un adeu forçat

(REPORTATGE AUDIOVISUAL) L'empresa que vol fer fora un empleat per la via acausal ha de pagar-li una indemnització de vint-i-cinc dies per any treballat i un preavís de dotze dies per any treballat segons dicta la llei

El cost d'un adeu forçat

La majoria de les finalitzacions de relacions laborals es deu a la decisió del treballador, també en un context de desequilibri de mercat on hi ha molta oferta que demanda. Així doncs, aquest fet no exclou que en un mercat on falten treballadors, se n'acomiadin.
La legislació laboral del Principat permet l'acomiadament acausal, l'empresa pot decidir rescindir el contracte d'un treballador sense justificació, i per això també es coneix com a acomiadament lliure. El comiat "és costós per l'indemnització i pel que ha de representar buscar una altra persona i l'impacte que genera a l'equip" segons el gerent de la Confederació Empresarial Andorrana, Iago Andreu, tot i que sindicats i també advocat laboralista, com Eduard Coll afirma que "l'acomiadament acausal és molt fàcil i barat pel que diu la llei". La legislació dicta que l'empresa ha de pagar una indemnització de vint-i-cinc dies per any treballat i un preavís de dotze dies per any treballat a la persona que vol fer fora. Si una persona que fa dos anys i mig que treballa a una empresa i cobra un salari de 1.500€, l'empresa pagarà per un acomiadament lliure uns 6.000€. S'ha de tenir en compte que aquesta persona ja es troba en un moment de producció 100% òptim i, fer-la fora acaba costant tres mensualitats d'un salari, per la qual cosa "és molt assumible fins i tot per una petita empresa" segons el soci director de R&A Consultors, Aleix Mañosas.

Comentaris (12)

Trending