Clam perquè es reguli d’alguna manera la venda en promoció dels productes bàsics a prop de caducar

La situació crítica que viuen moltes persones, el fet que els establiments llancin sense poder donar aliments caducats o a punt de fer-ho i els exemples d’altres països propers són el rerefons de les peticions

Dos ciutadans agafant envasos d'hamburgueses d'un contenidor.
Dos ciutadans agafant envasos d'hamburgueses d'un contenidor.

Ciutadans amb problemàtiques diverses o, per ara, sense dificultats, i responsables d’establiments consideren que seria pertinent, vista la situació complexa per la qual passen moltes persones i famílies, que es pugui regular d’alguna manera la venda en promoció dels productes bàsics que arriben a la data de consum preferent o caducitat i dels quals els comerços, sobretot les grans àrees comercials, es desprenen sense ni poder-los donar formalment ni poder-ne treure cap rèdit.

L’aparició els darrers dies de contenidors d’algun gran establiment, a darrera hora del vespre i enmig d’Andorra la Vella, plens de productes alimentaris que estaven a punt d’arribar a la data de caducitat però encara no ho havien fet, ha rellançat un debat que molt esporàdicament es donava quan apareixia alguna persona furgant en un contenidor. Malauradament, les dificultats econòmiques que esta comportant la crisi derivada de la pandèmia fan que aquesta qüestió es posi sobre la taula. Més quan hi ha moltes persones o famílies que es resisteixen a acudir al banc d’aliments de Càritas o a la botiga solidària de la Creu Roja perquè ho associen a demanar caritat.

Productes fresos dipositats en un contenidor just davant d'un cèntric hipermercat d'Andorra la Vella.

Relacionat

Reclamen als establiments amb productes caducats o apunt de fer-ho que no els llancin en contenidors

Els establiments es veuen obligats a llançar els productes perquè en cas de donació i que aquests causessin algun dany el cas se’ls podria girar en contra i se’ls faria responsable de la situació. En altres països hi ha una regulació que permet les botigues estocar els productes que estan a prop de la caducitat en uns prestatges o una secció específica i a uns preus molt reduïts. El consumidor amb dificultats pot accedir a un producte que en la immensa majoria de casos és totalment consumible i de qualitat i, alhora, l’establiment pot recuperar o el preu de cost o bona part d’ella. Alhora s’evita haver de llançar menjar -almenys, una part important- i fomentar imatges no volgudes.

Comentaris (6)

Trending