Canillo fa el sanejament a 220 caps de bestiar boví

(AMB VÍDEO) És un procés que s'efectua cada sis mesos en el que les vaques passen pels espais delimitats, per desparasitar-les i vacunar-les

Vaques de la cabana de Canillo que han estat vacunades.
Vaques de la cabana de Canillo que han estat vacunades. COMÚ DE CANILLO

El sanejament d'uns 220 caps de bestiar boví de les explotacions ramaderes de Canillo s'ha efectuat aquest divendres. El sanejament del bestiar es duu a terme cada sis mesos. És un procés en el que les vaques passen pels espais delimitats, per desparasitar-les i vacunar-les.  

Com és tradicional durant el sanejament, que consisteix en administrar una vacuna als animals (només als adults, dos centenars) i també es fa una exploració general, els ramaders i els membres del comú s'han trobat per esmorzar. Des de la corporació s'ha volgut destacar la importància que té el sector primari per a la parròquia.

El pas de a vacada de Canillo és un acte tradicional que simbolitza una pràctica ramadera molt antiga que es concreta en el pas pel fons de la vall del bestiar vaquí que surt de Ribaescorjada i el pla de les Pedres i es dirigeix cap a Maià i la Portella, i a Incles, on hi ha més herba.  Pel que fa al canvi de pastures, els animals van a una zona molt rica en herba, a la Vall d’Incles, on hi romandran, en diferents zones, fins a finals de temporada, quan tornin a les explotacions ramaderes per a passar-hi l’hivern.

La cabana bovina total de la parròquia de Canillo s’eleva a uns 400 caps de bestiar, una xifra que s’ha mantingut estable els darrers anys.  Per controlar i gestionar la vacada, el comú contracta un vaquer que s'encarrega dels animals durant tota la temporada, de manera ininterrompuda, des del 14 de juny fins al 15 d'octubre. 

Entre les tasques, el vaquer ha de cuidar el bestiar durant la temporada de guarda de la vacada, controlar els períodes i zones de pastura establerts segons transcurs d'aquesta, revisar l'estat de les palanques, dels camins i d'altres elements associats a la seva tasca, així com informar els propietaris en el cas de naixements o de morts del bestiar, etc.  La majoria de les vaques són de raça bruna, tot i que també n'hi ha llemosines, xarolesses i blonde d'Aquitaine, en menor percentatge.

Etiquetes

Comentaris

Trending