Assandca reitera que els casos de càncer són molt superiors als calculats per Govern

El president de l'associació, Josep Saravia diu que un estudi independent fet per una metgessa els xifra en 400 durant la pandèmia mentre que el ministeri de Salut els situa en 100 a l'any

Comentaris

Marta Pons, Sergi Martín i Josep Saravia durant la roda de premsa d'aquest dimarts.
Marta Pons, Sergi Martín i Josep Saravia durant la roda de premsa d'aquest dimarts. ASSANDCA

Les estadístiques sobre els casos de càncer a Andorra han viscut aquest dimarts un nou episodi amb motiu de la presentació en roda de premsa de la campanya 'Fes-t'ho Mirar!', unes càpsules informatives sobre la malaltia. El president de l'Associació Andorrana contra el càncer (Assandca), Josep Saravia s'ha referit a un estudi que situa els casos actius en 400 durant la pandèmia mentre que Govern els fixa en 100 anuals.

L'estudi, segons Saravia, ha estat fet de manera independent per una metgessa. "Segueixo pensant que les estadístiques que té Govern són completament incorrectes", ha dit. L'associació fa temps que li reclama dades reals sobre l'afectació del càncer.  perquè les que facilita el ministeri de Salut "són completament incorrectes". Ha demanat un "cribratge" per detectar casos de càncer de còlon i de pròstata, sumant-se així a la demanda del president de la Federació de la gent gran, Fèlix Zapatero. Ha subratllat que la Covid-19 i l'ocupació dels hospitals han evitat que es diagnostiquessin casos de càncer. "A Espanya serà un dels pitjors anys pel que fa a la mortalitat per càncer ja que no s'han pogut fer moltes proves de detecció", ha indicat.

L'associació, juntament amb Vall Banc, han editat quatre càpsules divulgatives, la primera d'elles sobre el càncer de colon per conscienciar de la importància de la detecció precoç. Les mesures de restricció a causa de la pandèmia impedeixen la celebració d'actes presencials. La primera càpsula es dedica al càncer de colon. Les següents estaran dedicades al càncer de pròstata, al juny; al de mama, a l'octubre; i al de pulmó, al novembre. A més del canvi del format presencial habitual a un de virtual, també varia el fet que es posa l’accent en la detecció precoç i que es prestarà atenció a diversos tipus de càncer als quals Assandca no havia dedicat fins ara campanyes específiques.

Durant la roda de premsa, Sergi Martín, director general de negoci de Vall Banc, ha destacat que "la pandèmia que estem vivint no impedeix que aquesta tasca de divulgació d'Assandca, portaveu de tota la població que pateix càncer, continuï parlant de la malaltia, sense cap tabú i amb un objectiu clar, que és la sensibilització davant d’una de les causes principals de mortalitat arreu del món".

Simultàniament a l'emissió de l'espot a la televisió, de falques de ràdio i de posts a les xarxes socials, es proposa un repte a la ciutadania: seguir durant (al menys) set dies una dieta que ajudi a prevenir el càncer de còlon. La dietista i nutricionista Marta Pons Jansana, del Centre d'Assessorament Dietètic, ha elaborat una proposta d'esmorzar, dinar i sopar per a tota la setmana. La idea és que la gent s'animi a seguir el menú i que, en comprovar la facilitat de preparació i el benestar que li proporciona, incorpori aquest hàbit a la seva vida. "Hem fet una proposta de plats per esmorzar, dinar i sopar durant set dies que inclou tots els nutrients necessaris per a la prevenció del càncer de còlon. Hem preparat un menú molt ric en fibra, en greixos saludables i en antioxidants", ha explicat.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending