L’ansietat és el principal problema dels adolescents atesos al CRAC durant el 2022

El servei de Consulta Ràpida d’Adolescents en Crisi va atendre l'any passat 29 consultes de 12 joves diferents, dels quals 8 es van derivar al servei de salut mental del SAAS

Una de les activitats que fan des del Rusc amb els joves
Una de les activitats que fan des del Rusc amb els joves Comú d'Andorra la Vella

El servei de Consulta Ràpida d’Adolescents en Crisi impulsat pel servei de salut mental del SAAS i el Servei de joventut del comú d’Andorra la Vella va atendre el 2022 29 consultes individuals amb 12 joves diferents. Segons explica la psicòloga infantojuvenil del CRAC, Yolanda Blanco, l’ansietat és la principal preocupació de les persones ateses, de les quals 8 es van derivar al servei de salut mental de l’hospital.

Blanco visita l’espai del Rusc, situat a les oficines de l’Estadi Comunal Joan Samarra, cada dimecres per xerrar, escoltar i orientar els joves o els pares i mares que ho sol·licitin. Aquest servei es va posar en marxa l’any 2016 i segons ha explicat la cap d’àrea del departament de Joventut del comú de la capital, Patty Bafino, des de la posada en funcionament s’han atès una mitjana de 25 persones cada any i la meitat s’han derivat al servei de salut mental del SAAS. Si ens fixem en el 2022, es van atendre 29 consultes amb 12 joves diferents d’entre 12 i 18 anys, és a dir, que cada usuari va fer dues intervencions. D’aquests, vuit es van derivar al Servei d’Andorrà d’Atenció Sanitària.

Alguns dels casos atesos poden ser derivats de situacions d'assetjament escolar, tot i des del CRAC no s'ha hagut d'activar cap protocol

La psicòloga infantojuvenil del CRAC ha volgut deixar clar que “no aborden patologies sinó que és un espai d’acolliment de joves i les seves preocupacions i dubtes”. Les derivacions al servei de salut mental es fan bàsicament “per trastorns afectius, és a dir, preocupacions sobre l’ansietat o l’estat d’ànim”. En aquest sentit, remarca que després es pot acabar diagnosticant la patologia o no. Blanco assegura que “l’adolescent que ve al servei es nota que té ganes de parlar a diferència de quan els atenem a l’hospital i que venen a demanda de la família”.

Yolanda Blanco remarca que “el bombardeig d’estímuls de pressió també afecta als joves i penso que van molt carregats i això els hi provoca estrès i ansietat”. De fet, en alguns casos atesos posa en relleu que “poden ser derivats d’haver patit assetjament escolar, tot i que no hem hagut d’activar protocols”. La majoria de les persones que acudeixen al servei són noies. En aquest sentit, l’any passat dels 12 adolescents tractats, 8 eren del sexe femení.

TRASTORNS ALIMENTARIS

Una altra de les preocupacions exposades fa referència als trastorns alimentaris i són, bàsicament noies que ho han exposat. Blanco diu que hi ha alguna persona que ho té més identificat. “La pressió social de la dona a les xarxes socials que és com un aparador de cossos i els estereotips influeixen molt”, ha subratllat.

Comentaris

Trending