Acció Feminista titlla Andorra d’Estat “arcaic” i reivindica l’avortament gratuït

(AMB VÍDEO) L’entitat recorda que despenalitzar sense cobertura sanitària és “seguir penalitzant” la pràctica i engega una campanya amb la ruda com a protagonista per denunciar la situació que viuen les dones del Principat

Comentaris

Campanya d'Acció Feminista davant del Palau Episcopal.
Campanya d'Acció Feminista davant del Palau Episcopal. Acció Feminista

Acció Feminista (AFdA) ha aprofitat la celebració del Dia d’acció global per un avortament legal i segur per seguir reivindicant la despenalització de la pràctica al Principat i que es pugui fer de manera “legal, segura i gratuïta”. En aquest sentit, han engegat una campanya amb la planta de ruda com a protagonista per “denunciar que Andorra segueix sent, no un estat conservador, sinó un estat arcaic”.

No són solucions “dogmàtiques ni maximalistes”, com les ha titllat el cap de Govern, Xavier Espot, assenyalen en un comunicat. Des de l’entitat recorden al Govern que el dret a decidir sobre el propi cos i, per tant, a decidir quan i com es vol accedir a la interrupció voluntària de l’embaràs, “és un dels pilars fonamentals que travessen els drets sexuals i reproductius de les dones i els drets humans”; uns drets que han de garantir “la sobirania corporal i l’autonomia de les dones” i de totes les persones, sense cap discriminació, per prendre les seves pròpies decisions en tot el que correspongui a la seva sexualitat, inclosa la reproducció. “Llibertat i no-discriminació són dos principis que ni es compleixen ara a Andorra, ni es compliran si es despenalitza l'avortament sense reembossament econòmic”, remarquen.

Campanya d'Acció Feminista.
 

Per aquest motiu, anuncien que a partir d’ara, AFdA utilitzarà “simbòlicament” la ruda per denunciar “que Andorra segueix sent, no un Estat conservador, sinó un Estat arcaic”. La ruda és la planta que les dones han utilitzat al llarg dels segles per interrompre embarassos; una pràctica que posava en risc la seva pròpia vida. Per tant, consideren la ruda representa allò “que no té garanties, que és antic i sobretot perillós per a les dones”, un símbol d’allò vinculat als costums ancestrals “que malauradament seguiria sent l’única opció que ofereix Andorra perquè les dones siguin sobiranes del seu cos, i que representa la falta de drets en un marc que no té res a veure amb la idea d'estat progressista que es vol projectar”. Uns solució, que aquí sí defineixen com a “dogmàtica i maximalista”.

 

En el marc de la campanya, s’ha fet arribar a la porta de les institucions responsables de legalitzar l'avortament al país una planta de ruda per cada una de les dones que han hagut de marxar d'Andorra per exercir els seus drets sexuals i reproductius: 117 plantes que representen el nombre total de dones d'Andorra que van avortar a Catalunya el 2021, segons les darreres dades publicades.

L’entitat recorda que tal com ja s’inclou en el seu manifest fundacional del 2018 defensen la despenalització de l’avortament per terminis de manera lliure i la seva legalització. Per això exigeixen “la legalització en territori andorrà” i insisteixen que “despenalitzar i no reembossar la interrupció voluntària no canvia res a la pràctica i segueix representant una vulneració d’aquest dret fonamental”.

Campanya d'Acció Feminista davant del Consell General.
 

Des d’AFdA afirmen que no es conformen amb el “reembossament per a les persones que pateixen dificultats econòmiques” que ofereix Espot i insisteixen que “no volem ajudes, volem drets”. En el comunicat remarquen que “no volem solucions alternatives i imaginatives, volem el nostre dret fonamental, amb la cobertura sanitària corresponent”.

Pel que fa a l’acompanyament de les dones, “no volem més pedaços que no solucionen els problemes reals. Cal un centre que tracti de manera global i integrada la nostra salut sexual i reproductiva”.

Comentaris (29)

Trending