La manifestació feminista posa el punt de mira en els drets laborals de les dones

(AMB VÍDEO) Fins a 200 persones han marxat per les avingudes Carlemany i Meritxell i Acció Feminista ha llegit un manifest on s’ha remarcat l’assetjament en el treball que es viu al país i la manca de recursos per fer-hi front

https://www.youtube.com/watch?v=RlNhBdKVrjw

Acció Feminista ha tornat a sortir al carrer per reivindicar i reclamar els drets de les dones d’Andorra en el marc de la jornada del 8M. A l’associació l’han acompanyada fins a 200 persones que han marxat per l’avinguda Carlemany i Meritxell, fins a arribar a la plaça on s’ha llegit el manifest. El clam principal ha estat pels drets laborals, sobretot en les eines i recursos per fer-li front a l’assetjament laboral. Començant per tenir dades a Andorra, i seguint per solucions reals des de les institucions.

La presidenta d’Acció Feminista, Laia Ferré, no ha volgut aventurar-se a fer una valoració abans de començar la manifestació, “esperem que sigui una festa reivindicativa”. I les 200 persones que han participat, dones, joves, nenes, algun home i algun nen, s’han encarregat de fer-ho una realitat. La quantitat de persones, tenint en compte la dificultat existent al Principat per aconseguir participació en concentracions ha estat més que satisfactòria per a l’associació. “La idea és que fos una manifestació ciutadana, que també hi hagi un espai a Andorra, perquè havent-hi manifestacions del 8M no concebem que no sigui al país també”, ha remarcat Ferré.

Una manifestació és, principalment, per reivindicar. En aquesta ocasió, Acció Feminista ha tingut clar l’objectiu del seu manifest. Malgrat això, abans d’arribar s’ha fet el recorregut per les avingudes principals del país, on s’han cridat els clams habituals, com “fora rosaris dels nostres ovaris”. També s’han pogut llegir pancartes que recollien lemes originals i, sobretot, punyents. Alguns d’ells han estat: “Que només els petons ens tapin la boca”; “les pandèmies no s’han acabat, ens queda el patriarcat”, o, seguint la consigna escollida per l’associació, “la vostra regressió, la nostra resistència”.

Un moment de la manifestació
Un moment de la manifestació

Un cop arribades a la plaça de The Cloud, diverses components d’Acció Feminista han estat les encarregades de llegir el manifest. Com ha assenyalat prèviament Ferré, s’ha centrat en l’àmbit laboral, “en l’alerta sobre la recessió econòmica, l’assetjament laboral i per uns protocols clars”. Durant la lectura s’ha especificat que “a Europa un 55% de les dones diu haver patit algun tipus d’assetjament, el 32% en l’àmbit laboral”. Malgrat això, des de l’associació s’ha reclamat que “a Andorra no tenim dades en aquest àmbit, no tenim protocols per fer-hi front”. Per tant, la demanda principal és comptar amb les eines, les solucions des de les institucions per poder fer-hi front i, sobretot, fomentar les denúncies que estan força silenciades a Andorra.

També el punt de mira s’ha posat en la bretxa salarial, encara força existent al Principat. Segons s’ha assenyalat, és del 25%. En certa manera, i relacionant amb una altra de les reivindicacions, la manca de conciliació laboral de les dones agreuja aquesta diferència de salaris entre homes i dones. “La corresponsabilitat no arribarà fins que aconseguim baixes per cures igualitàries, i més drets per a les famílies monomarentals”, s’ha explicat al manifest.

D’altra banda, i tenint en compte que “el 8 de març és el dia de la dona no només treballadora, el tema dels drets sexuals i reproductius al país i la despenalització de l’avortament”, tal com ha indicat Ferré, no han faltat al manifest. Així, s’ha reclamat que “hem de ser lliures per decidir sobre el nostre cos”. “Cal un centre que tracti de manera global i integrada la nostra salut sexual i reproductiva”, clam lligat al fet que, asseguren, “el SIAD no funciona i no es pot maquillar més”.

A aquest reclam ha seguit el reconeixement i la penalització de la violència masclista, amb prop de 300 dones a Andorra ateses pel Servei d’atenció a les víctimes. S’ha demanat formació per als professionals que han de tractar amb elles. També mesures preventives que, assenyalen “passen per l’educació en la igualtat”. S’ha finalitzat el reclam que ha estat el manifest amb la regressió democràtica, “que cada vegada accepta més opinions en contra de les dones”.

Entre les 200 persones que s’han aplegat per la manifestació hi ha hagut representació política. Com ha assenyalat Ferré, “el 8M és l’únic dia que se’ns fa una mica de cas a les nostres reivindicacions i aprofitem per deixar-les clares, i més que venen unes eleccions, tot i que nosaltres ho fem des del 2018, res és nou”. I escoltant aquestes reivindicacions hi ha hagut representants de l’aliança socialdemòcrata (PS i SDP), amb Pere López, Judith Salazar, Susanna Vela i Laia Moliné. També d’Acció ha acudit la cap de llista, i actual ministra en funcions d’Afers Socias, Judith Pallarés, i la candidata Noëlia Souque. Així mateix, des de Concòrdia s’ha deixat veure Cerni Escalé.

 

Comentaris (26)

Trending