Un 95% dels enquestats van percebre el terratrèmol del passat dia 7

La Massana, Ordino i Escaldes-Engordany són les parròquies on més es va notar el sisme que no va tenir cap afectació a Canillo

Epicentre del terratrèmol del passat dia 7.
Epicentre del terratrèmol del passat dia 7.

L'enquesta sísmica d'Andorra Recerca + Innovació (ARI) sobre el sisme del passat dia 7 ha estat contestada per 94 persones. Tan sols cinc no van notar el terratrèmol primcipal i un 95% (89 persones) sí que el van percebre. Gairebé la totalitat dels participants es trobaven dins d'un edfici. La persones que no van percebre el sisme es trobaven majoritàriament assegudes. 

La Massana, Ordino i Escaldes-Engordany són les parròquies on hi ha més respostes i on més es va notar el sisme. Per contra, a Canillo no consta que es notés, ja que no hi ha respostes de l'enquesta. Una mica més de la meitat de les persones enquestades que van percebre el terratrèmol van notar vibració (56%) i en menor mesura un ensurt (28%), sotrac (21), i oscil·lació (18%).

Pel que fa a la reacció dels enquestats que van notar el moviment sísmic, remarcar que la gran majoria (89%) es van quedar al lloc, que és la reacció correcta a tenir en cas de terratrèmol. En relació als efectes que aquestes persones van observar sobre els objectes, es van sentir lleugeres vibracions en elements com poden ser cadires (42%) i en menor mesura vibracions de vidres de finestres o vaixella, així com batecs de portes.

El sisme va tenir lloc el passat dia 7, amb una magnitud local de 2,5 a prop d'Os de Civís (Alt Urgell) i a uns 2,3 km de profunditat, és a dir superficial. Va ser percebut, sense danys, a Andorra així com a Catalunya. El sisme principal va anar seguit de diverses rèpliques de magnitud inferior. 

Etiquetes

Comentaris

Trending