Un 2% dels escolars andorrans són celíacs

Hi ha constància de situacions on patir aquesta malaltia ha suposat una discriminació en alguns entorns escolars

Comentaris

Menjador d'un centre escolar.
Menjador d'un centre escolar. ARXIU

Un 2% dels escolars andorrans és celíac segons les dades de l’Associació de Celíacs d'Andorra. L'entitat té constància de situacions on patir aquesta malaltia ha suposat una discriminació en alguns entorns escolars. El proper dimarts és el Dia Internacional de la Celiaquia.

Cada cop amb més freqüència, hi ha alumnes amb al·lèrgies i intoleràncies alimentàries diverses a les aules. Els investigadors indiquen que, aproximadament, un de cada cent alumnes és celíac. Davant d’aquesta realitat, resulten absolutament necessàries la comunicació i la complicitat entre la família i l’escola, perquè el nen passa tota una jornada escolar (pati i menjador inclosos) envoltat d’un seguit de persones que conviuen amb ell i que, per tal d’ajudar-lo a preservar la seva salut, han d’estar ben assabentats dels trets característics de la seva intolerància.

Des de l’Associació de Celíacs d'Andorra asseguren tenir constància de situacions on ser celíac ha suposat una discriminació en alguns entorns escolars en no tenir en compte les seves necessitats especials en els àpats a l’escola, actes, celebracions, iniciatives com l’esmorzar solidari o en activitats de convivència.

L’associació espera que amb les diverses accions que promouen es desenvolupi una consciència de les necessitats de l’infant celíac per part dels companys i agents educatius i s’aconsegueixi, poc a poc, una escola més inclusiva amb els infants afectats per aquesta malaltia i per extensió una societat més amable.

Fornell, Pablos, Casals i Areny a la roda de premsa d'aquest dijous.

Relacionat

L’Associació de Celíacs promou el dia sense gluten a les escoles que arribarà a 7.000 alumnes

La celiaquia és una malaltia sistèmica immunitària provocada pel gluten i altres prolamines associades a individus genèticament susceptibles..Es tracta d’una lesió inflamatòria crònica de la mucosa de l’intestí prim. La majoria de la població digereix el gluten sense cap problema, però quan un celíac ingereix aliments que en contenen, el seu sistema immunològic respon atacant les cèl·lules d’una part de l’intestí prim i atrofiant-ne les vellositats intestinals. La malaltia celíaca pot manifestar-se en qualsevol edat, encara que és més freqüent en la infància. Es presenta amb alguns d’aquests símptomes: pèrdua de pes, abdomen inflat, vòmits, deposicions toves i voluminoses, anèmia, elevació de les transaminases (alteració hepàtica), retard en el creixement, i alteracions del caràcter. 

El professorat i resta de personal del centre ha de conèixer la malaltia per tal de detectar els possibles símptomes que apareixen davant la contaminació d’un infant i ha de vetllar dins de l’aula per a la seguretat de l’infant.

Comentaris (1)

Trending