L’Associació de Celíacs promou el dia sense gluten a les escoles que arribarà a 7.000 alumnes

Tindrà lloc el proper dimarts 16 de maig a una vintena de centres per conscienciar de la importància de disposar de menús adequats i sensibilitzar sobre la malaltia

Comentaris

Fornell, Pablos, Casals i Areny a la roda de premsa d'aquest dijous.
Fornell, Pablos, Casals i Areny a la roda de premsa d'aquest dijous. BRU NOYA

L'Associació de Celíacs d'Andorra (ACEA) promou la campanya 'La celiaquia a l'escola' que tindrà lloc el dimarts vinent, dia 16 de maig. La portaveu de l'entitat Núria Pablos ha dit que la campanya respon a la demanda de mares i pares per una manca de sensibilització caps als seus fills. Hi prendran part una vintena de centres amb 7.000 alumnes.

L'associació recorda que la celiaquia és una malaltia i exposa com a problemes que hi ha altres escolars que es poden trobar traces de gluten als aliments o els hi poden tirar molles de pa al plat i el perill que suposa que se les mengin. "Han de menjar sense gluten de manera estricta", ha afirmat la portaveu, "Pot portar una vida normal sense tenir problemes de salut", ha afegit. La intenció és que la campanya vagi creixent cada any i s'ha fixat el dia 16 perquè és el Dia Internacional de la Celiaquia a Europa.

El director del Departament de Sistemes Educatius, Ensenyament Superior i Relacions Internacionals, Josep Areny ha indicat que es faran una sèrie d'activitats pedagògiques als tres sistemes educatius i en els menjadors escolars. S'oferiran àpats sense gluten. "Ho vam recollir com una iniciativa excel·lent per educar en els aspectes nutricionals", ha comentat. Hi participen centres de tots els sistemes i de la British School. Del sistema espanyol hi participen les escoles congregacionals, Janer, Sant Ermengol i Sagrada Família. Hi participa l'escola Àgora, i l'associació de mares i pares del María Moliner.

Pel que fa al francès hi pren part l'associació de mares i pares amb les cantines, així com la cuina central. A l'Escola andorrana, s'hi han sumat tots els centres de primària. Mayte Casals ha destacat que  "hi ha escoles que ja hi treballen habitualment però és important que tothom tingui consciència del problema". S'hi han adherit els centres de segona ensenyança. A l'Escola andorrana només hi ha una cosa al menú sense gluten i és el pa. Les activitats van adreçades principalment a maternal i primària.

Ingrid Fornell, membre de la junta directiva de l'associació ha manifestat que poc a poc s'ha d'intentar que totes les escoles garanteixin que a la cuina no hi ha traces. Ha recordat que el preu dels aliments sense gluten és massa alt i que això és una dificultat per a les escoles. En aquest sentit ha agraït la col·laboració dels establiments E. Leclerc.

 

Etiquetes

Menjador d'un centre escolar.

Relacionat

Un 2% dels escolars andorrans són celíacs

Comentaris

Trending