Si el veler fos l’OCREIC

Comentaris

per LudoVIC

A Colòmbia, l’Armada Nacional ha trobat un vaixell amb més de cent quilos de cocaïna. La notícia és que el veler és de bandera andorrana.

La informació ha de ser important ja que ha merescut un tractament destacat en els informatius de la premsa del país, fins i tot un mitjà escrit li ha dedicat un editorial; Govern i altres institucions de l’Estat (batllia, fiscalia) no deuen pensar el mateix ja que pel moment no s’han manifestat.

El SABIR, que així van batejar el veler el seu(s) propietari(s), estava amarrat al port de Cartagena de Indias, diuen les cròniques que la droga, ja destruïda per les autoritats colombianes, era del Clan del Golfo. Del “golfo” propietari de l’embarcació no diuen res, ni nom, ni nacionalitat, ni ofici, ni benefici.

L’editorial d’un mitjà escrit del país tracta amb una exquisida ponderació el tema, molt respectuós amb els tradicionals valors andorrans de presumpció d’innocència, i altres valors constitucionals com la llibertat (de comerç), la igualtat (entre ciutadans iguals), la justícia (cega), la tolerància (limitada), la defensa dels drets humans (d’uns humans més que d’altres) i la dignitat de la persona (mereixedora).

Amb una minúcia pròpia de Shakespeare, l’editorialista ens fa imaginar els personatges implicats en la trama: els nous Bassanio, Antonio, Shylock; mancaria només la nova Portia. També suggereix la complexitat de dret marítim: comercial i d’oci, així com la prudència que s’ha de tenir davant els convenis internacionals i els límits de responsabilitats dels diferents intervinents (propietari, arrendador, arrendatari, etc.)

On el coneixement de l’editorialista és molt més lleuger és en el dret penal andorrà i en els convenis signats per Andorra per la repressió del tràfic d’estupefaents i sobre la “territorialitat” dels delictes. 

L’article 8 de nostre codi penal  que tracta de “l’aplicació de la llei penal en l’espai” és molt clar: “La llei penal andorrana s’aplica a les infraccions intentades o consumades a bord de les naus, les plataformes fixes i les aeronaus andorranes i a l’espai aeri andorrà”

No tinc cap dubte que si el nom del veler fos OCREIC, la fiscalia ja hauria començat a actuar amb celeritat, fins i tot el cap de Govern ens hauria delectat amb una roda de premsa en la qual hauria meravellat periodistes estranys de la seva facilitat de paraula i la seva precisió lingüística i tècnica.  

Com tampoc em faig il·lusions sobre si l’editorial del Diari d’Andorra hauria utilitzat la mateixa línia argumental que amb el SABIR.

Comentaris

Trending