SDP vs. SBP o quan la conciliació és impossible

Comentaris

SDP vs. SBP o quan la conciliació és impossible
SDP vs. SBP o quan la conciliació és impossible

La relació entre Socialdemocràcia i Progrés (SDP) i l’ara consellera general independent Sílvia Bonet Perot (SBP) és irreconciliable. Ni tan sols no hi ha marge per intentar trobar una sortida pactada, la que sia, a la crisi derivada de la decisió de la parlamentària de deixar la formació presidida per Jaume Bartumeu. Res de millorar la relació. Sols buscar una solució que no hagi de passar per la Justícia vist el caire que ha agafat tot plegat.

Aquest dilluns al migdia, inicialment, estava prevista una reunió en què el síndic general, Vicenç Mateu, havia d’intentar fer de mediador entre les parts. Res de res. A tot estirar, contactes bilaterals entre el síndic i cadascun dels principals implicats en el cas. Però per separat. I el desenllaç de tot plegat és difícil de preveure. És molt probable que la propera junta de presidents, aquest dijous, hagi de posar l’afer sobre la taula. Ara el problema ja no és si a la parlamentària li correspon la dedicació exclusiva o no li correspon. Bonet va presentar divendres al síndic la seva renúncia a la plena dedicació. “Ha preferit renunciar, ens sembla molt bé”, ha afirmat Bartumeu durant una entrevista a l’‘Ara i Aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra (RNA).


La pretesa trobada que havia de servir per mirar de llimar diferències ni tan sols s'ha arribat a fer i la junta de presidents analitzarà la situació creada al grup mixt aquest dijous


El gran daltabaix que hi ha ara sobre la taula són les acusacions creuades de, suposadament, haver usat indegudament diners del grup parlamentari mixt. El fet que Bonet voleiés l’existència d’un xec signat per Víctor Naudi per valor d’11.000 euros comptabilitzat en un assentament com ‘honoraris Víctor Naudi’ i que el xec, en canvi, anés relacionat al CERES (Centre d’Estudis i Recerca Socialdemòcrata) i s’ingressés a un compte d’aquesta entitat ha estat rebut per SDP com tota una declaració de guerra de la parlamentària. Bonet va respondre comunicant l’existència d’aquell xec al llistat d’irregularitats que suposadament havia comès ella. I que Naudi havia posat de relleu.

La situació està molt enquistada. Massa. Diverses fonts d’SDP han assegurat estar molt tranquils per les acusacions versades per Bonet alhora que indignats amb les formes usades per la consellera. Alhora, remarquen que la parlamentària, suposadament, hagués tingut diners en efectiu en diversos sobres en calaixos del despatx i que “curiosament ningú no en sabia res fins que se li ha reclamat la justificació de diverses despeses”. De fet, cert és que Bonet ja fa dies que havia plegat trastos d’SDP i res no havia dit d’aquells diners en metàl·lic que suposadament guardava per regularitzar allò que segons ella eren incidències puntuals.


La parlamentària Sílvia Bonet valora ser la primera d'acudir a la fiscalia per tal que s'aclareixin les suposades irregularitats denunciades de forma creuada


Les diverses fonts consultades no han descartat que del debat que es pugui entaular en la junta de presidents es pugui sortir l’encàrrec d’un estudi, d’una investigació liderada pel propi Consell, dels comptes de la branca d’SDP del grup parlamentari mixt. Acudir a la fiscalia tampoc no es pot descartar. Però, d’entrada, es voldria mirar d’evitar. També la consellera general independent, segons altres fonts, s’estaria fer el pas en primer lloc i acudir al ministeri públic per allò de qui que pega primer pega dos cops. “Això ja és el món a l’inrevés”, ha vingut a dir Bartumeu a RNA.

De fet, des d’SDP es remarca, novament, que mai no es va acusar Bonet de res. Que se la va instar a justificar despeses que no es veien clares o que es consideraven que s’havien fet per duplicat. I que hauria estat la pròpia parlamentària la que, en intentar acreditar allò que se li demanava, s’hauria posat de peus a la galleda. Reconeixent, a parer de les fonts, que els diners els tractava “alegrement en sobres al despatx”. Fins i tot hi ha unanimitat en el fet de contractar el seu fill menor. Les fonts consultades afirmen que és possible que gent del partit sabés que el noi, el fill gran de Bonet, corria pel Consell unes setmanes de l’estiu passat, però que mai no es va informar ni es va acordar que se li faria una contractació formal amb una remuneració associada.

En l’esmentat programa radiofònic, el president d’SDP, implícitament, ha reconegut que és impossible trobar una sortida dialogada al conflicte. “Seure o no seure… no és una qüestió que es pugui arribar a solucionar parlant. Ho ha de dir algú altre que no siguem nosaltres.” Per tant, és clar que un tercer, que caldrà veure quin tercer és, haurà de dictaminar. Per a Bartumeu, que considera que l’actuació de Bonet en intentar justificar les despeses ha suposat “la confirmació, la confessió, que hi ha hagut una utilització de diners públics” indeguda, el fet que la parlamentària hagi posat sobre la taula l’afer del xec dels 11.000 euros és “una maldat, una perversitat evident sense explicar que hi ha al darrere”.


Bartumeu assegura que un conveni justifica el pagament d'11.000 euros anuals del grup parlamentari a CERES, una entitat de reflexió i anàlisi política que lidera ell mateix


Bartumeu ha explicat sense embuts què CERES és ell mateix, el seu espai d’anàlisi política, de reflexió, de suport “tècnic, logístic i polític” que fa al grup parlamentari mixt, al grup d’SDP. El president de la formació ha explicat a RNA que al seu dia els dos parlamentaris del grup mixt afiliats a SDP van decidir prescindir d’una secretaria tècnica i que farien amb el suport de CERES. Per això, ha explicat Bartumeu, es va establir un conveni entre aquesta entitat i el grup parlamentari pel qual, aquest darrer, abonava 11.000 euros anuals, que si es divideix, toca a poc més de 900 euros el mes, ha aclarit el polític per donar suport al grup. 

No es tracta d’assessoraments, ha dit Bartumeu, perquè ell mai no ha facturat cap assessorament al seu partit. Ell i el seu equip analitzaven la situació i, si calia, coordinaven l’encàrrec dels assessoraments escaients a les persones triades. Bartumeu farà públic aquest dimarts el conveni i el durà on s’escaigui per justificar, manté, que no hi ha trampa ni cartró. El que tampoc no hi ha és conciliació possible.

Comentaris

Trending