La dedicació plena que exercia fins ara al Consell General la consellera Sílvia Bonet i la seva presència en la delegació parlamentària davant el Consell d’Europa pengen d’un fil. Bonet ha comunicat aquest dimarts formalment a Sindicatura la seva decisió de mantenir-se com a consellera general no adscrita al grup mixt atès que ha abandonat Socialdemocràcia i Progrés (SDP), partit sota les sigles del qual va ser escollida el 2015.
La dedicació exclusiva i els seus continus viatges a Estrasburg són possibles gràcies a acords diversos entre SDP i Partit Socialdemòcrata (PS) i Liberals d’Andorra (Ld’A) que la junta de presidents del Consell i la Sindicatura van avalar. Les dues formacions, però, “estudien” el nou escenari i no descarten reclamar canvis en el repartiment de funcions. Més enllà de tot això, la comissió de política nacional (CPN) d’SDP reclama a Bonet que el que ha de fer és deixar l’escó si no es veu capaç de defensar el programa i els postulats del partit en què militava formalment fins aquest dimarts.
Bonet va fer arribar els darrers dies -quants dies és un debat obert però estèril en tot cas- sengles cartes, plenes de faltes, tant al seu company a la cambra parlamentària, Víctor Naudi, com al president d’SDP, Jaume Bartumeu. En síntesi, la consellera els deia (i les cites ja contemplen les correccions ortogràfiques escaients) que “en vista que existeixen diferències de criteri que resulten complicades de gestionar per part meva, que provoquen la dificultat de trobar i treballar en el projecte comú, i per evitar posar en perill el projecte d’SDP, he decidit deixar de formar part de la formació SDP”. I sol·licita la baixa com a militant del partit alhora que explicita la seva “voluntat” de continuar com a “consellera general independent de forma autònoma en el si del grup mixt”. Al síndic general, una altra breu carta, l’informa de la sortida d’SDP i li assegura que en virtut d’un pacte amb Víctor Naudi es mantindrà a les mateixes comissions en què tenia presència fins ara.
Naudi ha assegurat que “de pactar no hem pactat res” però també hi ha afegit que “no faré un cavall de batalla” del repartiment de rols ni altres qüestions perquè “estic còmode” en els òrgans parlamentaris en què ha estat present fins avui. Naudi no té cap intenció de dedicar-se plenament a la tasca de conseller però també ha afirmat que “entenc que no es pot quedar (Sílvia Bonet) a ple temps”.
La consellera i exministra hauria pactat de forma unilateral amb la subsíndica general, Mònica Bonell, la seva continuïtat en totes les tasques, delegacions, comissions i règims laborals. Però totes dues haurien oblidat que els repartiments esmentats van ser fruit, inicialment, de pactes establerts entre formacions polítiques i no pas entre persones individuals. Així, per exemple, la resta de què disposaven els Liberals, que tenen dues conselleres a ple temps, es va sumar a la representació parlamentària d’SDP per tal que aquesta formació pogués disposar d’un parlamentari a dedicació exclusiva.
Però l’entesa va ser entre formacions i fonts properes als liberals han explicat que la setmana vinent s’estudiarà la situació però que no és descartable que l’escenari pugui canviar. Alhora, també dins del grup mixt i va haver diversos pactes entre PS i SDP per repartir-se la representació en les comissions parlamentàries i en les delegacions internacionals. Des de la formació liderada al Consell per Pere López s’assegura que “estudiarem” la possibilitat de reclamar la cadira que Bonet ocupa a la delegació davant el Consell d’Europa i, també, la possibilitat de qüestionar la seva plena dedicació política. “No descartem ni una cosa ni l’altra”, han afirmat les fonts del PS consultades. En tot cas, i a banda dels partits, també hi tindrà a dir la junta de presidents. Mai la interessada i la Sindicatura de forma unilateral i d’amagatotis.
Retorn de la cadira i pagament de quotes
Tot plegat arriba l’endemà que la comissió de política nacional d’SDP analitzés la situació i aquest mateix dimarts el president de la formació, Jaume Bartumeu, hagi fet arribar al Consell General, amb Sílvia Bonet de destinatària, una carta de resposta a la missiva de la consellera general. En una compareixença pública, Bartumeu ha donat detalls de l’esmentada carta de resposta alhora que ha deixat entreveure que la parlamentària hauria rebut alguns cants de sirena des de les files demòcrates. De fet, fa molt temps que Bonet mirava de festejar no només amb DA. També amb els Liberals, per exemple, sempre buscant una suposada estabilitat que no deuria veure en SDP.
En la seva carta, Bartumeu explica a Bonet que li costa entendre-la i li costa, encara més, entendre perquè mai no ha acudit als organismes corresponents del partit a expressar les suposades discrepàncies que l’han portat a abandonar la formació. Després d’informar-li que s’ha tramitat la baixa com a militant però que això no treu que se li giraran les darreres quotes trimestrals d’afiliació pendents, el president d’SDP passa a comentar a la consellera allò que el partit ha acordat en relació a la voluntat de Bonet de mantenir-se en l’escó.
I Bartumeu recorda a la parlamentària que “el compromís contret amb les electores i els electors que van votar la llista nacional d’SDP el dia 1 de març del 2015, en base al programa electoral amb el qual us vàreu presentar com a número 2 de la nostra candidatura, us obligaria a mantenir-vos en el marc d’SDP o bé, si hi hagués una discrepància política cabdal, a deixar el vostre lloc al Consell General perquè us substituís una altra persona compromesa a defensar el programa electoral que van votar els ciutadans i les ciutadanes que ens van donar dos consellers generals”.
El president d’SDP no va més enllà d’això perquè no vol entrar en “valoracions ètiques ni consideracions de moral política” però sí que li demana a Bonet que entengui la “perplexitat” del partit davant el fet que “malgrat que ja no esteu d’acord amb la força política -ni amb el programa electoral- que us va permetre ser elegida consellera general, us mantingueu en el càrrec proclamant-vos consellera general ‘Independent’”.
Finalment, Bartumeu també exposa a la parlamentària que no dubta que, com ha fet fins ara, continuarà abonant el 10% de totes les retribucions mensuals “que rebreu com a assalariada del Consell General” amb l’objectiu de sufragar, d’amortitzar, el préstec que SDP va contractar per poder finançar la campanya electoral del 2015. Entén la formació que vers aquest pagament, Bonet hi té un “compromís polític, moral i també jurídic”.
Comentaris