Vuitanta-quatre casos més en dos dies fan superar els 2.000 positius des de l’inici de la pandèmia

Arran d’un cribratge en un centre sociosanitari s’ha diagnosticat com a contagiada asimptomàtica una resident de 93 anys que serà hospitalitzada per precaució

Els ministres Eric Jover i Joan Martínez Benazet durant la compareixença.
Els ministres Eric Jover i Joan Martínez Benazet durant la compareixença. SFGA

Des de l’inici de la pandèmia ja s’han diagnosticat formalment al Principat més de dos mil contagis. En concret, i després que s’hagin detectat 84 casos més els darrers dos dies el nombre total de positius des del març és de 2.050. Actualment, encara hi ha 565 persones que estan malaltes, de les quals tretze estan hospitalitzades. Dues d’elles a l’UCI, encara que només una de ventilada.

Una de les persones diagnosticades aquestes darreres hores és la resident d’un centre geriàtric que ha estat sotmès a un cribratge dels que periòdicament es van fent. La resident en qüestió, de 93 anys, era asimptomàtica. Per precaució, per facilitar l’aïllament i mirar d’evitar al màxim que el virus es propagui en l’esmentat centre sociosanitari, la dona contagiada serà traslladada al centre hospitalari.

Hores d’ara hi ha setze classes totalment confinades, set més en aïllament parcial i tretze sotmeses a vigilància passiva

Hores d’ara hi ha 23 classes totalment o parcialment aïllades. En concret, setze aules estan totalment clausurades per contagis de Covid, quatre menys que dilluns, i set més estan en aïllament parcial. A més a més hi ha setze classes en vigilància passiva. També hi ha una guarderia sencera sotmesa a aquesta vigilància i una altra en què s’ha aïllat un dels infants usuaris.

Durant la compareixença per informar de les dades sanitàries, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha tornat a insistir que el seu departament va establir les condicions mínimes per als centres educatius.  I que es continua considerant apte el sistema de les unitats de convivència, encara que cada direcció de centre pot establir mesures suplementàries com la utilització de la mascareta en tots els espais escolars.

En aquest sentit, el titular ministerial ha explicat que encara no es té feta l’anàlisi comparativa respecte de la incidència de dur posada o no dur posada la protecció facial dins de l’aula. Sí que es clar, però que el fet de dur mascareta a classe fa que quan hi ha un cas positiu no s’hagin de confinar tots els estudiants. “Algunes direccions tenen un major excés de zel” i estableixen l’obligatorietat de la mascareta com seria el cas de l’Escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp. Després de diversos confinaments d’aules han adoptat la nova mesura.

Reduir la taxa de reproducció

L’obstinació dels epidemiòlegs es reduir la taxa de reproducció de la malaltia. És a dir, que els contagis es s’alenteixin. D’aquí les restriccions imposades fa poc més d’una setmana i que la setmana que ve s’haurà de decidir si s’allarguen o no. Hores d’ara, la voluntat seria modificar-les una mica perquè no tinguin tan impacte en establiments com els bars, encara que el ministre ha reconegut que és aquest local on “s’interacciona entre diversos grups socials” i això facilita la propagació del virus. “Buscarem la manera de no ser tan restrictius”, però no s’aixecaran les mesures imposades. En tot cas, es modificaran.

El ministre de Salut assegura que “buscarem la manera de no ser tan restrictius” però deixa clar que de limitacions com les imposades dilluns de la setmana passada n’hi continuarà havent

I és que la voluntat és arribar a l’hivern amb una taxa de reproducció per sota de l’1. Ara s’està al tomb de l’1,24 quan havia estat per damunt de l’1,5. A més, ha recordat Martínez Benazet, s’està veient que l’edat dels contagiats torna a ser més alta, amb la qual cosa el perill és més evident. Per això cal “extremar la cautela i les mesures de protecció entre les persones grans”. El titular ministerial ha reconegut que tots els avis volen veure els seus néts. Però ara no toca. Cal, novament, distància social.

Amb tot, i deixant clar que “hem de ser molt curosos” amb la situació que es viu i amb les mesures a adoptar, no ha volgut avançar què passarà amb les mesures, alhora que ha deixat clar, també que “no hi ha cap pla de xoc. El nostre pla de xoc és fer baixar la taxa de reproducció (del virus) per sota d’1”. I la voluntat és no haver de confinar ni de forma selectiva la immensa part del país. Però això passa perquè s’extremi la prudència.

Comentaris (2)

Trending