Vives carrega contra la llei de l’eutanàsia que ha entrat en vigor a Espanya

El Copríncep Episcopal escriu una dura carta pastoral on defineix aquesta pràctica com a “una ruptura moral” i “una derrota per a tothom” a la vegada que defensa que “cal promoure les cures pal·liatives”

Vives, al mig, dialoga amb Pedro Sánchez, al qual indirectament ha criticat en la seva Carta Pastoral.
Vives, al mig, dialoga amb Pedro Sánchez, al qual indirectament ha criticat en la seva Carta Pastoral.

El Copríncep Episcopal, Joan Enric Vives, ha criticat amb duresa la llei de regulació de l’eutanàsia que ha entrat en vigor aquesta setmana a Espanya. Ho ha fet en una carta pastoral escrita com a bisbe d’Urgell i no ha dubtat a carregar tant pel que considera una tramitació “accelerada” i “sense diàleg” com pel fons, tot qualificant la mort digna com “una derrota per a tothom”, agafant paraules ja expressades pel Papa Francesc. L’escrit arriba just quan, fa unes poques setmanes, el Partit Socialdemòcrata va aprovar portar aquest debat també al Principat.

Vives es mostra molt crític amb la forma com s’ha tramitat la llei. Entén que s’ha fet “de manera accelerada, en temps de pandèmia i estat d’alarma i sense escoltar ni dialogar públicament”. Per això, ho considera un fet “especialment greu”, ja que, al seu entendre, “instaura una ruptura moral i un canvi de les finalitats de l’Estat que passa a ser responsable de la mort infligida”. A banda, lamenta l’afectació sobre la professió mèdica que, apunta, “està cridada en el possible a guarir o almenys a alleujar, en qualsevol cas a consolar, i mai a provocar intencionadament la mort”.

Més enllà de la legaltizació a Espanya, cal recordar que el PS va aprovar obrir el meló de la mort digna a Andorra en el congrés celebrat ara fa unes setmanes i, per tant, s'albira un nou punt de fricció amb el cap d’Estat episcopal

El Copríncep defensa que “el que s’ha de promoure són les cures pal·liatives”. En aquest sentit, argumenta que aquestes “ajuden a viure la malaltia greu sense dolor”. També entén necessari “l’acompanyament integral, per tant també espiritual, als malalts i a les seves famílies”. Propugna que “aquesta cura integral alleuja el dolor, consola i ofereix l’esperança que sorgeix de la fe i dona sentit a tota la vida humana, fins i tot en el sofriment i la vulnerabilitat”. Denuncia, a més que la seva mancança “és també una expressió de desigualtat social”.

El bisbe d’Urgell, que recorda que “la pandèmia ha posat de manifest la fragilitat de la vida” i, també, “la indignació pel descart en l’atenció a la gent gran”, afirma que “acabar amb la vida no pot ser la solució per a abordar un problema humà”. En la carta pastoral, avisa que “la mort provocada no pot ser una drecera que ens permeti estalviar recursos humans i econòmics” i hi contraposa que “cal invertir en les cures i proximitat que es necessiten en l’etapa final d’aquesta vida”, fet que qualifica de “la veritable compassió”.

A banda, adverteix que “l’experiència dels pocs països on s’ha legalitzat l’eutanàsia ens diu que incita a la mort als més febles” tot indicant que “la persona, que s’experimenta com una càrrega per a la família i un pes social, se sent condicionada a demanar la mort quan una llei la pressiona en aquesta direcció”. També recorda que el Papa Francesc va expressar que tant aquesta pràctica com el suïcidi assistit “són una derrota per a tothom”, afirmació que comparteix. En canvi, fa una crida a “la pregària, la cura i el testimoni públic que afavoreixin un compromís personal i institucional a favor de la vida, les cures i una genuïna bona mort en companyia i amb esperança”.

Varis dels membres de la nova executiva del PS.

Relacionat

El PS obre el debat de l’eutanàsia i passa a demanar l’avortament “lliure i gratuït”

La carta pastoral, molt dura contra la llei i l’eutanàsia en si, arriba tot just unes setmanes després del congrés celebrat pel Partit Socialdemòcrata. En ell, els militants de la formació van aprovar una ponència que, justament, apostava obertament per demanar la legalització de la mort digna a Andorra. Per tant, ja no queda dubte que s’obre un nou punt de fricció entre el PS i el cap d’Estat episcopal.El Copríncep rep la presidenta del Parlament de Catalunya

DSC 6902
Vives i Borràs s'han intercanviat uns obsequis.

L’arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, ha rebut aquest divendres al Palau episcopal de la Seu d’Urgell la visita institucional de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, que ha visitat el religiós aprofitant el seu desplaçament a la capital urgellenca per acudir a l’acte d’inauguració del Festival de Música dels Pirineus (FEMAP), que ha tingut lloc a la catedral. La trobada ha estat molt cordial, dins l'àmbit de les relacions de bon veïnatge i de cooperació institucional entre el Principat d'Andorra i el Parlament de Catalunya. L'entrevista ha durat més d'una hora i s’han intercanviat uns obsequis. 

Etiquetes

Comentaris (17)

Trending