Salut preveu ampliar el tercer pagador a les persones amb discapacitat a partir del 2 de gener

La mesura també inclourà els actes d’odontologia, segons ha explicat Espot en una carta responent a les representants dels assalariats al consell d’administració de la CASS, i es generalitzarà a tots els usuaris durant el primer semestre del 2023

Comentaris

Les dues representants dels assalariats a la CASS, Jacqueline Caubet i Montserrat Martínez, aquest matí a Govern.
Les dues representants dels assalariats a la CASS, Jacqueline Caubet i Montserrat Martínez, aquest matí a Govern. Toni Solanelles

Salut preveu que, a partir del 2 de gener, es faci un pas més en la implementació del règim del tercer pagador. Així, serà a partir de llavors quan en gaudeixin també el col·lectiu de persones discapacitats i, al mateix temps, afegir-ne l’odontologia. A partir d’aquest moment, es farà un seguiment de l’impacte econòmic de la mesura i quines disfuncions s’han d’arreglar abans de fer una generalització per a la resta de la població.

Així ho ha explicat el cap de Govern, Xavier Espot, a les representants dels assalariats al consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Jacqueline Caubet i Montserrat Martínez, en resposta a la missiva que li van fer arribar per reclamar que agilitzés l’ampliació a tota la ciutadania d’aquest sistema. El mandatari assegura que el treball “s’està duent a terme de manera planificada i organitzada per permetre als prestadors les adaptacions necessàries en els circuits i en la gestió dels processos, i en les eines tecnològiques i normatives, per a la correcta implementació de la mesura, i evitar així disfuncions que  puguin perjudicar els usuaris”.

Gabriel Ubach, Lluís Anguita, Jacqueline Caubet i Montserrat Martínez a Govern.

Relacionat

Front comú per exigir al Govern que implementi de manera generalitzada el règim del tercer pagador

En l’escrit, Espot recorda ja hi ha en marxa, des de finals d’agost, una primera fase. Així, ja gaudeixen del règim del tercer pagador els majors de 65 anys en actes i procediments mèdics, diagnòstics i rehabilitadors, sempre que la prestació es faci a Andorra i en el marc de la via preferent.  El cap de Govern apunta que “s’ha prioritzat, en un primer terme, al col·lectiu de la gent gran, tenint en compte el nivell de vulnerabilitat que presenta i l’ampli ús que fan dels recursos sanitaris”. Admet que “d’aquesta primera fase es va haver d’excloure la prestació farmacèutica i la prestació odontològica, en requerir unes adaptacions tecnològiques i operatives que no podien estar disponibles”.

Ara queden ja pocs dies per a la segona fase, que s’aplicarà a partir del 2 de gener. Llavors es preveu que el règim arribi a les persones amb diversitat funcional. I, també, que s’estengui als actes d’odontologia. “S’està treballant activament en la definició àmplia del col·lectiu, per tal de no deixar ningú exclòs, i en els mecanismes d’automatització de la facturació i pagament”, ha explicat Espot en la carta enviada a Caubet i Martínez.

A més, s’indica que “amb la implementació d’aquestes dues fases es preveu poder disposar de la informació sobre l’impacte de la mesura, així com de les possibles disfuncions, per tal de poder establir els mecanismes necessaris i les solucions per generalitzar l’ús del tercer pagador”. Aquest darrer pas es faria en una tercera fase, quan ja s’arribaria a “tots els usuaris del sistema sanitari públic”. També llavors s’incorporarien els medicaments i productes sanitaris. Seria durant el primer semestre del 2023.

Comentaris (3)

Trending