Salut espera tancar en dos mesos la inclusió de la psicologia en la cartera de serveis sanitaris

Helena Mas exposa al Consell General la feina que s’ha estat fent en matèria de salut mental arran de l’impacte que està tenint la pandèmia

La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, durant la compareixença d'aquesta tarda.
La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, durant la compareixença d'aquesta tarda. Toni Solanelles

Salut espera tenir tancats en un parell de mesos tant el Pla integral de Salut Mental (PISMA) com la inclusió de la psicologia -només alguns actes, quedi clar- en la cartera de serveis sanitaris. El termini pot variar una mica. De fet, els serrells que queden per llimar en una qüestió i una altra ja s’haurien pràcticament tancat si no hagués estat pel repunt de la pandèmia. Ara, cal centrar-se en la crisi sanitària, tal i com ha dit el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

De salut mental n’ha parlat essencial la secretària d’Estat Helena Mas en la compareixença sobre la gestió de la pandèmia que s’ha fet aquest matí davant la comissió legislativa de Sanitat. Mas ha fet una repassada a l’impacte emocional que està tenint la crisi de la Covid ha ressaltat que “l’aïllament és el factor més rellevant”. La número 2 del ministeri de Salut ha exposat essencialment dades que ja s’havien anat donant fins ara.

També ha explicat que el programa especial d’atenció psicològica en el marc de la pandèmia es manté amb la inclusió de divuit professionals i 37 persones ateses. Sent generosa, Mas ha explicat que la demanda “ha estat regular”. I que això, per bé o per mal, ha permès “ampliar fins a les dotze sessions” per cap l’atenció a cadascuna de les persones que han demanat la seva inclusió en l’esmentat programa, que inicialment preveia vuit sessions per afectat.

Helena Mas ha exposat de nou elements sobre el PISMA i ha explicat que s’està treballant amb el Col·legi de Psicòlegs (COPSIA) sobre la cartera de serveis. Hi ha diferents fronts a tractar. Però tres dels més importants ja estarien tancats o gairebé. Així, el ministeri i els psicòlegs ja tindrien molt avançat un acord sobre les “disfuncions susceptibles” de ser ateses en la cartera de serveis i, també, l’acreditació que necessiten els professionals i com s’haurà de fer la derivació.

Ni Mas ni Martínez Benazet, però, no han volgut donar més detalls sobre la qüestió per no interferir, aparentment, en les negociacions amb el Copsia. Ni tan sols s’ha volgut dir quins actes mèdics tindran cobertura de la CASS. El titular de Salut s’ha limitat a dir que el catàleg de serveis inclourà “patologies” i que això no inclourà, per exemple, la visita d’una persona “que està desanimada perquè s’ha quedat sense feina”.

Etiquetes

Comentaris

Trending