El programa de detecció precoç del càncer de còlon es posa en marxa amb la licitació del material

Assandca va instar l'executiu el passat mes de març perquè fos una realitat ja que és una malaltia amb molta afectació al país

Comentaris

Material per a la detecció precoç.
Material per a la detecció precoç. Altaveu

Govern ha convocat un concurs públic internacional per subministrar el material i l’equipament necessaris per dur a terme l’estudi de detecció de sang en femta del Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte. Segons les dades amb què treballa Assandca, a Andorra es van tractar l'any 2020, 149 casos de càncer de còlon i se'n va detectar 34 de nous. Com en la majoria de càncers, la detecció precoç és una arma clau per lluitar contra la malaltia. Des de l'associació es va instar el Govern, el passat mes de març a engegar el programa.

Segons els estudis realitzats, l'índex de supervivència amb una detecció precoç és del 90% però baixa fins al 35% si el càncer està en una fase més avançada. El programa s'adreça a tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys i consisteix a fer-se, cada dos anys, una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. 

En el cas que no hi hagi indicis de sang -el resultat en la majoria de casos-, és poc probable que es tingui un càncer de còlon. Després de dos anys es torna a fer la prova De tota manera, aquest resultat no garanteix al 100 % que no es tingui un càncer o que no es pugui desenvolupar abans de dos anys. Per això, davant de molèsties (sang visible en les deposicions, canvi del ritme intestinal, dolor) es recomana consultar el metge. 

En un 1 % dels casos es pot detectar sang. En la majoria de les ocasions, la sang és deguda a lesions benignes (com els pòlips) i, només en unes poques ocasions, s’explica per la presència d’un càncer. Davant d’aquest resultat, es recomana fer una colonoscòpia, que és una exploració de l’interior del budell, que es fa amb sedació i sense la necessitat d’ingressar. Aquesta exploració té un risc baix de complicacions.

El consum estimat del material i l’equipament necessaris per dur a terme l’estudi a Andorra és de 3.000 unitats anuals amb un cost estimatiu de 3,25 euros per equip. El termini de presentació d'ofertes acaba el pròxim dia 30.

Etiquetes

Comentaris

Trending