Preocupació a Salut pel temor que s’hagi estès al país una variant més agressiva de la Covid

La meitat dels contagiats que han de ser hospitalitzats acaben a l’UCI, inclòs les darreres hores un noi de 23 anys sense cap patologia prèvia, degut, se sospita, a la prevalença de la soca britànica, molt més infectiva

Joan Martínez Benazet durant la compareixença d'aquest dimecres.
Joan Martínez Benazet durant la compareixença d'aquest dimecres. J. A. VILADOT / SFGA

El ministeri de Salut està altament preocupat per la possibilitat que una variant més agressiva del coronavirus, ja detectades en altres països, hagi arribat al Principat. De fet, actualment la variant majoritària al país és la britànica a raó de 6 a 4 en relació amb la de Wuhan. Aquest podria ser un dels motius que estarien fent que hores d’ara la meitat dels contagiats que han de ser hospitalitzats acaben a l’UCI i gairebé ser amb necessitat de ser ventilats. És el cas, actualment, d’un noi de 23 anys sense cap mena de patologia prèvia. També hi ha en aquesta situació un home de 61 anys.

El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat que s’estan fent estudis genòmics en relació amb les persones que estan ingressades a intensius per mirar de concretar quina variant del virus estan patint. Davant d’això, el ministre ha reclamat novament molta prudència i ha anunciat que el Govern ha acordat prorrogar durant dos mesos més, i per tant això va fins al 14 de juny, la facultat de l’executiu de poder acordar mesures restrictives excepcionals. Aquest pas és necessari fer-lo i comunicar-lo al Consell General arran de les modificacions que es van fer a les lleis de seguretat pública i de sanitat general.

El Govern ha acordat prorrogar durant dos mesos més, i per tant això va fins al 14 de juny, la facultat de l’executiu de poder acordar mesures restrictives excepcionals

En tot cas, ha deixat clar Martínez Benazet, després que en un primer moment semblava que la soca britànica s’havia diluït (va passar de representar el 35%, al 15%, el 8% i el 5%), les darreres setmanes, segons les analítiques que s’han fet a les aigües residuals, s’ha vist que un 60% de la incidència del virus és britànica i la resta, bàsicament de Wuhan. Ara cal esbrinar, amb els estudis que es fan sobre les persones hospitalitzades, si dins de la variant britànica hi ha alguna de les mutacions que fan el virus encara molt més virulent i agressiu. Més contagiós ja es dóna per fet.

Tot plegat dóna a entendre l’entrada a un nou repunt de contagis, la quarta onada si es vol dir així, amb “pacients de major gravetat”. I és això el que preocupa. No obstant, el ministre ha assegurat que “no veiem motius per fer més restriccions” per molt que el Govern tingui la facultat de fer-ho. Ara, això sí, cal reduir la interacció social atès que els contagis són molt més factibles amb la variant britànica i si aquesta entra en un domicili, ara sí que la infecció és total. No obstant, Martínez Benazet ha afirmat que es prepara el protocol que ha de permetre la reobertura de les cases pairals.

Dimecres que ve, el consell de ministres haurà d’aprovar el protocol, que ha de permetre tornar l’activitat als casals de la gent gran a partir de l’1 d’abril. Es podrà fer en grups de quatre persones, els responsables de cada centre hauran de vetllar pel compliment de les mesures. Els usuaris hauran de dur signat un certificat d’autoresponsabilitat on manifestin que no tenen símptomes de la malaltia i que, a més a més, o bé han rebut la primera dosi de la vacuna tres setmanes enrere o més; que han passat la malaltia en els sis mesos anteriors; o que té un test serològic positiu d’una antiguitat màxima de tres mesos.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending