Piqué pronostica un hivern “dur i llarg”

El director general del SAAS admet que amb els mitjans actuals i els recursos sanitaris disponibles és impossible poder fer un cribratge generalitzat dels turistes

Josep Maria Piqué durant el webinar de l'EFA.
Josep Maria Piqué durant el webinar de l'EFA.

El director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Josep Maria Piqué, preveu que aquest hivern “sense cap dubte serà dur i llarg”. Com ja va explicar en una entrevista a l’Altaveu, Piqué, en una trobada telemàtica amb l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), ha recordat que a Andorra “es donaven totes les circumstàncies perquè l’epidèmia es mostrés amb la màxima intensitat”. No obstant això, l’executiu mèdic ha volgut enviar un missatge d’optimisme. “Aquesta gran adversitat dóna una empenta gran per poder canviar el model de país.”

Davant els membres de la EFA que han volgut seguir el webinar, Piqué ha exposat una presentació ja pensada abans de l’esclat de la pandèmia en relació a cap a on cal dirigir l’atenció sanitària, més centrada en la prevenció, en la detecció precoç, que no pas en gastar molts diners en fàrmacs o tractaments no sempre encertats per perllongar vides en una fase terminal. “Hem de mesurar un resultat de salut en funció del cost”, ha dit Piqué tot assegurant que algunes de les entitats internacionals amb les quals el SAAS ha signat convenis darrerament estan treballant en aquest sentit.

L’executiu sanitari ha participat en una trobada telemàtica amb membres de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) en la qual ha exposat la seva estratègia de futur: “Aquesta gran adversitat pot donar una forta empenta al canvi de model (econòmic) de país”

El director general del SAAS ha explicat que hi ha diverses empreses, com pot ser Hology, la propietària de les màquines que processen les mostres per detectar el coronavirus, que estan molt interessades en convertir Andorra en una mena de banc de proves. De fet, ha recordat Piqué, la indústria sanitària, la indústria del coneixement, ha de ser un dels vectors de la transformació econòmica del Principat per mirar de superar l’impacte associat a la crisi sanitària. I sobre aquesta qüestió ha versat una part de la seva exposició.

El doctor, que ha remarcat la necessitat d’avançar “amb rapidesa i determinació cap a la digitalització del país”, ha explicat que cal crear un consorci públic-privat, sobre el qual el Govern ja hauria mostrat el seu acord, per al desenvolupament d’un projecte de seguretat biològica i epidemiològica. Aquest consorci hauria d’estar inclòs en una Fundació per la Innovació d’Andorra. Dins del consorci hi hauria integrat el Laboratori Nacional d’Epidemiologia (LNE). Aquest consorci s’hauria de finançar en tres potes: els recursos propis sorgits d’aquells procediments o productes que sigui capaç de comercialitzar, el finançament públic i l’aportació privada.

En aquesta qüestió, la del disseny del consorci esmentat, és en una de les que s’està treballant en el marc de la transformació del país, que des del punt de vista sanitari, epidemiològic, hauria de permetre donar una ràpida resposta en situacions com l’actual. “Estem en un rebrot, en una segona onada” de la pandèmia que ja deixa notar “una certa pressió en el sistema sanitari encara que tenim un marge molt alt”. Piqué ha afirmat que hores d’ara, a l’hospital, hi ha empleats un 25% dels recursos disponibles a fer front al virus. Ha deixat clar, però, que espera que no s’hagin d’utilitzar tots els mitjans que hi pot arribar a haver.

Piqué aposta per un consorci públic-privat, inclòs en una denominada Fundació per la Innovació d’Andorra, que desenvolupi un projecte de seguretat biològica i epidemiològica al país emmarcat en la indústria sanitària i del coneixement

Josep Maria Piqué s’ha tornat a referir a la creació d’una APP pròpia que permeti a cada individu resident al país tenir recollida la seva informació personal genòmica i també la relativa als tests que es pugui anar realitzant en relació amb la Covid. Aquesta aplicació informàtica també podria permetre l’accés a la història clínica pròpia. Un altre element que ha ressaltat el director general del SAAS és una “estratègia molt agressiva” quant a la realització de tests. Però ha reconegut que que cribrar els turistes, ara per ara, amb els mitjans tècnics i els recursos humans sanitaris disponibles, no és viable.

Piqué ha explicat que com a molt tard la primera setmana de novembre el pla sanitari hivernal, per dir-ho així, ha d’estar llest. S’han de transmetre missatges de seguretat i confiança per continuar mantenint un poder d’atracció turística prou interessant per sostenir l’economia. Però s’ha d’acabar de veure quins tests són factibles i quins mecanismes finalment s’adopten en relació amb la temporada d’hivern. L’aposta són els tests ràpids d’antigen, que a diferència de les PCR o les TMA, els resultats de les quals poden trigar tres o quatre hores, poden estar processats en 15 minuts i tenen un preu més baix.

“Quin és el problema que tenen? Que no són tan sensibles i necessiten el mateix personal qualificat per fer la recollida de mostres.” I aquest és un fre, un obstacle insuperable ara mateix. La solució haurien de ser els tests ràpids de saliva, que fins i tot es poden autoadministrar. Però ara mateix aquests tests no estan encara prou desenvolupats i, per tant, no són accessibles. “Esperem que a mig hivern” puguin estar ja disponibles, ha pronosticat Piqué, que ha deixat clar, tot i matisar que no és a ell a qui li toca dir-ho, que en el finançament dels tests a turistes hi hauria de contribuir de manera decisiva el sector privat.

Comentaris (7)

Trending