França aixeca el veto establert a diferents fàrmacs per a Andorra

Si no hi ha cap més dificultat, després del treball realitzat pel ministeri de Salut, medicaments no autoritzats per a les farmàcies del Principat com Atacand o Doliprane han de poder començar a arribar sempre que n’hi hagi disponibilitat

Alguns dels fàrmacs vetats fins ara.
Alguns dels fàrmacs vetats fins ara. ARXIU

Si no sorgeix cap més impediment, un bon grapat de medicaments que fins ara no arribaven a Andorra des de les centrals franceses, podran arribar. De fet, ja ho estan fent encara que les unitats són comptades. El treball del ministeri de Salut prop de les autoritats sanitàries ha donat el seu resultat i el veto que hi havia, sense cap lògica suposada, respecte de fàrmacs com l’Atacand, Doliprane, Dafalgan, Adepal, s’ha aixecat. Ha quedat sense efecte.

L’arribada dels esmentats medicaments, que constitueixen una llista força àmplia de fàrmacs d’ús comú que només arriben al Principat via espanyola a un preu més elevat -es tracta de productes que l’Estat francès subvenciona i, per tant, són més barats que els que vénen de l’Estat veí del sud-, no és una cosa d’un dia per demà i, sobretot, caldrà veure la disponibilitat de producte que hi hagi. De moment és més aviat baixa. A partir d’ara, però, si hi ha estoc, no hi hauria d’haver majors dificultats.

El dubte que hi ha, que té el sector farmacèutic, és si s’haurà relaxat la qüestió de les quotes. Andorra entra dins d’un sector regional francès i com a tal, i en funció de la població, s’estableixen limitacions en un seguit d’unitats de productes com poden ser les insulines, el Movicol o alguns productes per la coagulació. Els professionals dels establiment farmacèutics tenen dubtes que s’hagi pogut aixecar aquesta limitació.

Les versions franceses de Doliprane o Efferalgan són, sovint, molt difícils o impossibles de trobar.

Relacionat

Salut i farmacèutics treballen per intentar incrementar el subministrament francès de medicaments

Amb tot, i de moment, l’anunci que es deixa sense efecte el veto irracional que hi havia sobre l’esmentat grup de fàrmacs com el Neo-Codion o l’Actron s’ha posat molt bé en el sector farmacèutic del país, segons les fonts consultades per l’Altaveu. De fet, fa unes setmanes hi havia una elevada preocupació per l’impacte que la situació estava causant entre els usuaris, més encara en un moment de dificultats econòmiques.

ABASTIMENT

No obstant, la satisfacció no pot ser plena de cap manera. Hi ha fàrmacs prou comuns l’abastiment dels quals presenta dificultats. Tant des de França per les limitacions per quota que ja s’han exposat com des d’Espanya, d’on també hi ha problemes perquè arribin determinats productes. Aquests impediments hi han sigut sempre. La qüestió és que actualment es donen amb medicaments més comuns que en altres ocasions.

Com l’Ozempic, un producte que usen els diabètics però que també està sent una solució, en alguns casos, per perdre pes. Això ha fet que hi hagi un excés de consum i una ruptura d’estocs. Sortosament, els darrers dies s’ha desbloquejat l’arribada dels formats de 0,25 i 0,5 mg. Però encara no hi ha disponibilitat del format d’1 mg.

Etiquetes

Comentaris

Trending