Espot reconeix que cal repensar el paper del SAAS en el marc del pacte nacional sanitari

El Govern té pràcticament definit un esborrany de document a partir del qual poder fer “una mica d’aturada” i “un balanç de situació” sobre allò que està funcionant i el que no funciona de les reformes que s’han fet

Una imatge de dependències del SAAS.
Una imatge de dependències del SAAS. Toni Solanelles

El cap de Govern, Xavier Espot, admet que en el marc del pacte nacional sobre l’eficiència del sistema sanitari que l’executiu pensa posar damunt la taula és plausible repensar el paper que té el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). És un dels aspectes a tractar encara que “la  reforma sanitària ja anava molt clarament dirigida en el sentit de dir que qui ha de tenir el rol arbitral, moderador, el rol central ha de ser el ministeri”. Cal veure, doncs, quin rol hauria “d’acometre” el SAAS sabent que com a operador és bàsic.

L’executiu té un esborrany de document de l’esmentat pacte sanitari, que pretén fer arribar imminentment a les formacions polítiques i altres agents socioeconòmics. De fet, Espot ha assegurat que si no es promou en aquest sector un pacte d’Estat és perquè aspectes com el de la Unió Europea (UE) tenen un pes institucional molt més evident i perquè al tomb d’aquesta reflexió nacional no només s’hi volen partits polítics o grups parlamentaris, també metges o organismes com la CASS i el SAAS.

A la llarga, segons el mandatari governamental, un equipament com el Cedre hauria de passar a ser gestionat pel ministeri d’Afers Socials

En una reflexió durant una recent compareixença, Espot ha explicat que “es tracta de fer una mica d’aturada” i “balanç de la situació procés de la reforma sanitària. Què ha anat bé, què requereix modificar el tret…” El cap de Govern es referia a aspectes com la figura del metge referent o la història clínica compartida per citar només dos exemples. I cal reflexionar, per exemple, sobre el fet que en els propers anys, a Andorra com en altres indrets de l’entorn, hi haurà “més penúria de metges”.

Xavier Espot és conscient que cal “parlar” del rol del SAAS i “posar negre sobre blanc” el paper que ha de jugar temps avenir. En aquest sentit, per exemple, i “a la llarga”, aquest organisme, segons el mandatari governamental, ha de deixar de gestionar el centre sociosanitari del Cedre en favor del ministeri d’Afers Socials. “En el moment que es crea el Cedre, qui té més ‘know how’ i més recursos” és el SAAS, ha recordat Espot.

Però la situació teòrica “canvia amb l’aprovació de la llei social i de recursos sociosanitaris” i tot plegat hauria de passar a dependre directament, gestió inclosa, del ministeri. Però serà “a la llarga”, ha deixat clar Espot, perquè “el ministeri d’Afers Socials no té ni els recursos ni l’estructura” per assumir les regnes del centre residencial. Amb la qual cosa, es tracta d’“una qüestió més conceptual que una prioritat política”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending