La cirurgia ambulatòria i les consultes externes al SAAS es mengen terreny a l’atenció primària

L’operador sanitari del país va facturar 58,3 milions el 2023, un 6,8% més que l’any anterior, però va necessitar més de 32,3 milions del Govern per poder assegurar el seu funcionament, que va suposar un cost de més de 89 milions d’euros, 8 més que el 2022

Una imatge de l'hospital.
Una imatge de l'hospital. SAAS

Si es mira el quadre de prestacions ofertes pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) a partir de la seva facturació, les consultes externes, la cirurgia ambulatòria -que creix de manera destacada- i l’hospitalització van llançades. En canvi, l’atenció primària, que ja tenia un pes molt minso en el conjunt dels ingressos de l’operador sanitari del país, perd encara una mica més de força. O així ho indiquen les dades del 2023, que reflecteixen que el SAAS va facturar 58,3 milions, un 6,8% més que l’any anterior.

Evidentment, la parapública va necessitar més de 32,3 milions del Govern (gairebé 5 milions més que el 2022 però menys de l’inicialment pressupostat) per poder assegurar el seu funcionament, que va suposar un cost de més de 89 milions d’euros, 8 més que el 2022. Quant a les despeses, és molt important el creixement en remuneracions, un increment en xifres absolutes de més de 6,3 milions fins a situar-se per sobre dels 54,1 milions d’euros, molt lleugerament per sobre de l’inicialment previst per al 2023. També ha crescut el consum de béns corrents i serveis. Però de forma molt més moderada (5,2%, 1,7 milions més) i per sota del que es pensava.

Després de tres anys en què l’assistència sanitària ha estat marcada per la Covid de manera important, l’any 2023 es pot considerar, o així ho manté el SAAS, el primer en retornar a la normalitat pel que fa al sector sanitari i assistencial

Després de tres anys en què l’assistència sanitària ha estat marcada per la Covid de manera important, l’any 2023 es pot considerar, o així ho manté el SAAS, el primer en retornar a la normalitat pel que fa al sector sanitari i assistencial. Des del punt de vista assistencial, comparant amb el 2022, any en què ja s’havia recuperat certa normalitat després de la pandèmia, les altes hospitalàries han crescut un 10,98%. L’operador sanitari destaca la tendència a l’alça en les activitats desplegades amb el propòsit d’evitar hospitalitzacions, conseqüència en part pel retorn a la càrrega de treball precovid i en part per la consolidació d’aquests dispositius d’atenció ambulatòria. La cirurgia major ambulatòria ha augmentat un 12%.

En aquesta línia, el servei d’envelliment i salut i els dispositius per subaguts geriàtrics i per convalescència han consolidat la seva activitat, atenent a 493 malalts, un 38% més respecte l’any 2021 quan es van implementar. Aquest 2023 es va posar en marxa la Unitat de Diagnòstic Ràpid que ha permès l’atenció a 31 pacients en tres mesos. En l’àmbit del servei d’urgències, que manté una activitat molt similar al d’anys precedents, l’any passat es va definir, és sabut, el projecte per al desdoblament del SUM, posant-se parcialment en funcionament el mes de desembre, a espera de completar-lo durant els primers mesos de l’any actualment en curs. 

Captura de pantalla 2024 04 02 a las 22.12.25

En aquest mateix sentit, es va aprovar i iniciar el circuit de derivació inversa el 16 de novembre amb la finalitat de disminuir els temps d’espera i fomentar un ús racional dels recursos sanitaris. Quant al servei de ginecologia i obstetrícia s’ha constatat un descens significatiu del 8% en la taxa de cesàries des del 2019. Aquest 2023 es va culminar el canvi iniciat el 2020, moment en que es va iniciar un canvi progressiu a tres anys vista, en que l’assistència al part seria competència exclusiva de l’equip de llevadores i ginecòleg obstetra de la guàrdia.

SERVEIS I CLIENTS

Els ingressos per prestació de servei van en consonància, és clar, amb l’activitat desenvolupada. Per cirurgia ambulatòria s’han facturat 26 milions d’euros, uns 2,7 milions més que l’any anterior. Per hospitalització, els ingressos han arribat a 19,8 milions, 1,4 més que l’any abans. En matèria d’urgències (5,47) i sociosanitari (3,31) hi ha equilibri, amb un lleuger increment en el primer cas i un lleuger descens en el segon.

Captura de pantalla 2024 04 02 a las 22.12.00

On hi ha un increment proporcional molt elevat, del 26%, és en el cas de les consultes externes. Però en xifre absolutes no hi ha tan impacte: 2 milions aquest 2023 quan al 2022 no s’havia arribat a l’1,6. I en matèria d’atenció primària i transport sanitari hi ha una reculada important. Així, en el primer cas s’han ingressat aquest darrer any 597.000 euros per 778.000 l’any anterior i en la segona qüestió es van facturar al 2023 tan sols 84.000 euros quan al 2022 es van ingressar 499.871 euros.

En relació amb la tipologia dels clients, els afiliats a la CASS guanya per golejada. Del total de la facturació (57,5 milions) n’hi ha 40,8 que vénen d’assegurats a la parapública, 10,4 milions procedeixen de pacients privats. 2,7 milions van a càrrec d’asseguradores andorranes i 2,2 milions més d’asseguradores estrangeres.

SALUT MENTAL I ÀMBIT LABORAL

Altres aspectes que destaca el SAAS en la seva liquidació pressupostària i balanç d’activitat del 2023 tenen a veure, per exemple, amb l’atenció a la salut mental i totes les mesures en l’àmbit laboral relacionades amb els treballadors de l’operadora sanitària. Així, es remarca que el ministeri de Salut ha enllestit el Pla de Salut Mental i Addiccions (Pisma) i en conseqüència s’estan iniciant projectes de gran envergadura per donar resposta a les necessitats creixents en l’àmbit de la salut mental. 

Imatge de l'edifici que acollirà el centre comunitari de Salut Mental.
Imatge de l'edifici que acollirà el centre comunitari de Salut Mental. M. P.

Així per exemple el SAAS ha previst l’ampliació dels espais destinada als dispositius de Salut Mental amb l’arrendament de 869 metres quadrats on s’ubicaran a finals de l’any vinent els serveis de salut mental comunitària. Es tracta d’unes instal·lacions pertanyents a una entitat bancària al carrer Josep Viladomat d’Escaldes, no massa lluny, doncs, de les actuals dependències hospitalàries.

En l’àmbit laboral cal destacar la implementació dels acords recollits en el primer conveni col·lectiu del SAAS signat l’any passat, com ara l’increment anual de l’IPC o la recuperació pla de carrera. Alhora s’ha formalitzat el reconeixement de la categoria laboral dels tècnics de cures auxiliars d’infermeria (TCAI). Quant a nous projectes hem de ressaltar la constitució de quatre grups de treball que han estat treballant intensament aquest any en la captació i retenció de talent; l’anàlisi de necessitats pel projecte del nou edifici de l’hospital; reorganització dels dispositius d’atenció preferent; i l’anàlisi i l’explotació de dades assistencials. 

Etiquetes

Comentaris

Trending