Catalunya equipara Andorra a l'Alt Urgell des de dilluns però redueix la mobilitat a la comarca

La Generalitat permet moure's per visitar la família els dies més assenyalats o per desplaçar-se en grup de convivència a segones residències, cases rurals, o establiments hotelers; per tant el Principat podrà rebre turisme català sempre que sigui de nuclis convivents

La consellera de Presidència de la Generalitat, Meritxell Budó durant la seva compareixença.
La consellera de Presidència de la Generalitat, Meritxell Budó durant la seva compareixença. Altaveu

El govern català ha anunciat que la mobilitat queda restringida a l'àmbit comarcal i durant tota la setmana.  Es podrà sortir de la comarca per anar a visitar familiars i s'ha confirmat que Andorra s'equipara a la comarca de l'Alt Urgell. Les activitats socials queden limitades a sis persones però els dies festius les trobades es podran ampliar a 10 persones sempre i quan es correspongui a dues bombolles de convivència. Les mesures, a priori restrictives, entraran en vigor el dilluns vinent i acabaran, en principi, l'11 de gener.

El vicepresident del Govern en funcions de president, Pere Aragonés ha dit que "no serà el Nadal que voldríem. No anem bé. Hi ha un augment de contagis". Ha fet una crida a "protegir-nos al màxim" en els pròxims dies i ha avançat que "la situació no és bona i ens obliga a fer passos enrere, com ho està fent Europa".

Hi ha 16.500 defuncions per la Covid-19 a Catalunya. "Com a societat no podem acceptar que es normalitzi la tragèdia". Ha explicat que s'incrementarà la vigilància per fer complir les mesures en els pròxims dies. "Cal frenar la Covid costi el que costi. Prenem mesures per salvar vides. Són mesures quirúrgiques, però efectives. Frenem i fem passos enrere". Aragonés ha subratllat que l'adopció de noves restriccions es fa "per salvar vides i sortir junts de la pandèmia el més aviat possible".

Durant els dies festius de calendari, els residents d’ambdós territoris es poden desplaçar sense restriccions sempre que la seva destinació sigui el lloc de reunió amb familiars i/o gent propera.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó ha especificat que  es limita la mobilitat a l'àmbit comarcal, amb l'excepció dels desplaçament per a visitar familiars i els desplaçaments de bombolles de convivència per anar a la segona residència o a una destinació fixa com un hotel o una casa rural. Es pot fer turisme però fent les activitats que estiguin autoritzades en el lloc de destinació. Per tant, el Principat podrà rebre turisme català durant el Nadal. Però els moviments queden limitats a nuclis de convivència. Fent un símil es podria dir que podrà allotjar-se a un hotel d'Andorra una família però no un grup d'amics que cadascun visqui en un domicili diferent. No obstant, hi ha algunes excepcions: durant els dies festius de calendari, els residents d’ambdós territoris es poden desplaçar sense restriccions sempre que la seva destinació sigui el lloc de reunió amb familiars i/o gent propera.

A partir del dilluns vinent, bars i restaurants només podran obrir les portes al públic de 7.30 a 9.30 del matí i de 13.00 a 15.30 de la tarda. Els establiments que fan menjar per emportar-se també podran obrir de 19.00 a 22.00, i fins a les 23.00 per fer repartiment a domicili. Pel que fa als espais, bars i restaurants poden obrir a l'interior, amb un 30% de l'aforament, i les terrasses. A les taules hi poden seure fins a quatre persones, ampliables a sis si són bombolla de convivència. L'excepció, per a la restauració, són els centres comercials, on els bars i restaurants han de tancar per evitar que es concentri vida social en aquests establiments. "Hem d'anar a comprar i no a passar el temps" als centres comercials.

També han de tancar els gimnasos que hi ha als centres comercials. La resta de comerços dels centres comercials poden continar obrint com fins ara. Podran continuar obrint els establiments esportius: els que són a l'aire lliure, amb un aforament màxim del 50%; els que són interiors amb un aforament màxim del 30% i amb cita prèvia. Budó ha assegurat que la restauració no tindrà flexibilització els dies festius. Es mantindran les restriccions horàries. La consellera ha destacat que "prenem aquestes mesures perquè la tendència és dolenta i estem a les portes d'una tercera onada. Hem de reaccionar".

 

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending