La branca sanitària de l’USdA exigeix que sigui el SAAS qui assumeixi el transport sanitari

El sindicat denuncia la “passivitat” i “immobilisme” de la parapública davant tot l’afer amb la concessionària que ara ha renunciat i lamenten que un nou concurs només serviria per “maquillar” la situació i per “beneficiar uns quants inversors privats”

Comentaris

Dues ambulàncies d'Andorrana de Transport Sanitari a l'altura de l'hospital.
Dues ambulàncies d'Andorrana de Transport Sanitari a l'altura de l'hospital.

La branca sanitària de la Unió Sindical d’Andorra ha criticat amb duresa l’actuació del SAAS amb tot l’afer del transport sanitari. Consideren que hi ha hagut “passivitat” i “immobilisme” i el responsabilitza del desenllaç final, amb la renúncia de la concessionària a oferir el servei. També alerten que la solució, ara, no és pas un nou concurs, sinó que la mateixa parapública assumeixi el servei.

A través de les xarxes socials, el sindicat sanitari ha volgut “lamentar la passivitat del SAAS” davant el que consideren “un fracàs anunciat” un cop s’ha confirmat que les empreses que havien guanyat el concurs, finalment, han comunicat que no continuaran prestant el servei d’ambulàncies. I això, denuncien, és especialment greu pel fet que es tracta “d’un assumpte sensible per a la salut de la ciutadania” i davant la constatació que “la concessió va donar problemes des de l’inici”. Per això, parlen també de “lentitud” i “immobilisme” per part del SAAS. “No han reaccionat fins que s’ho han vist a sobre”, ha assegurat el portaveu de la branca sanitària de l’USdA, Jordi Samsó.

Des de la branca sanitària de l’USdA, a més, s’avisa que la solució que ara vol impulsar la parapública, un nou concurs per donar el servei en concessió, no és adient. De fet, alerten que seria un procés “maquillat” i que el sistema “només beneficia uns quants inversors privats i que no redunda en la qualitat desitjable”. “Les ambulàncies són un servei públic per definició però des de fa anys s’està gestionant de forma privada només per un tema econòmic. De fet, l’empresa ho deixa perquè hi perdia diners”, remarca Samsó.

Per això, afirmen amb rotunditat que “el transport sanitari hauria de ser un servei públic i el més semblant seria una assumpció del mateix per part de la parapública”. Seria la forma de superar un altre aspecte que es critica al SAAS: “la manca d’aposta per la modernització, actualització i optimització d’un servei essencial que hauria de ser 100% públic i desvinculat d’interessos econòmics”.

“Fa temps que ho demanem” recorda el portaveu sindical, que considera que per evitar trobar-se amb les problemes d’un servei deficitari “la millor garantia és que el ministeri ho adjudiqués al SAAS”. Des del seu punt de vista, la gestió s’hauria de fer de manera “racional i transparent” i posant-hi els recursos necessaris, tal com es fa amb altres serveis públics.

NOU CONCURS

Des del sindicat es tem que si el nou concurs torna a prioritzar l’aspecte econòmic, “ens tornarà a passar el mateix”, per la qual cosa ja adverteixen que els representants que tenen al comitè d’empresa faran un seguiment exhaustiu del procés que s’obri.

Preguntats sobre el fet que l’actual concessionària pretengui tornar-se a presentar, malgrat els problemes haguts fins ara i les deficiències en el servei, Samsó apunta que “tothom té dret a presentar-se perquè el mercat és lliure, però a l’hora de fer l’adjudicació caldria tenir en compte l’historial de cada empresa”. Igualment, reclama que si s’adjudica a un privat “el que s’ha de fer és fiscalitzar-ho més bé”.

Comentaris (2)

Trending