Andorra i l’Alt Urgell treballen per compartir dispositius en matèria de salut mental

S’han reprès els contactes per poder signar amb el govern espanyol un conveni marc que empari les relacions en matèria sanitària entre el Principat i Catalunya

Jordi Fàbrega, Josep Maria Argimon i Joan Martínez Benazet.
Jordi Fàbrega, Josep Maria Argimon i Joan Martínez Benazet. SFGA

Andorra i l’Alt Urgell podrien compartir a mitjà termini les estructures i dispositius que s’estan dissenyant en tots dos territoris en matèria de salut mental. Per això, els governs del Principat, de Catalunya i també d’Espanya han de treballar de manera coordinada per poder ampliar el conveni ja existent i que permet compartir sinergies sanitàries catalano-andorranes. S’està a l’expectativa de poder acabar d’elaborar un conveni marc entre el Regne d’Espanya i el Principat sota l’empara del qual es desenvoluparien les relacions amb Catalunya.

L’ampliació del conveni catalano-andorrà, que hauria de servir especialment perquè Andorra i l’Alt Urgell reforcin encara més la cooperació en matèria sanitària, ha estat objecte d’anàlisi en una reunió que han mantingut a la Seu d’Urgell el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el conseller del ram a la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon. La trobada ha estat presidida per l’alcalde de la capital urgellenca, Jordi Fàbrega, i també hi han pres part la secretària d’Estat de Salut del Principat, Helena Mas; la secretària general de Salut catalana, Meritxell Masó; el delegat de Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez; i la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Josefina Lladós.

assistents
Els participants a la reunió davant l'ajuntament de la Seu d'Urgell.

Més enllà de parlar del conveni i les relacions generals en matèria sanitària entre els dos territoris, evidentment també s’ha parlat del rebrot de la pandèmia. Argimon s’ha mostrat preocupat per l’increment de casos i ha reconegut que la situació a Andorra “no és tan complicada com a Catalunya perquè el pla de vacunació està més avançat i això ha permès frenar l’onada des de l’inici”. Martínez Benazet ha fet de nou una crida a mantenir les mesures de seguretat, sobretot per a les persones que encara no han rebut la pauta completa de la vacuna: “S’han d’evitar les situacions de risc en què interactuem sense mascareta o distància amb persones que encara no han estat immunitzades”.

Alcalde i ministre han recordat que ja abans de l’esclat de la pandèmia s’havien iniciat els contactes tant amb la Generalitat (consellera Alba Vergés) com amb el govern espanyol (ministre Salvador Illa) per establir un conveni que permetés desenvolupar més “interaccions bidireccionals”

En aquest sentit, el titular de la cartera ha recordat que la vacuna no impedeix poder contraure la malaltia ni ser un vector de contagi, però sí que “redueix dràsticament les possibilitats d’acabar hospitalitzat a causa d’aquesta”. Els tres principals interlocutors de la trobada han mostrat molt bona sintonia. De fet, com ha esmentat el titular de Salut del Principat, al final, al tomb d’una taula, estaven exposant la seva visió tres metges de tres especialitats diferents.

Fàbrega i Martínez Benazet, pel coneixement de la situació -Argimon ha arribat més tard que els dos dirigents esmentats a la gestió sanitària de primer ordre amb afectació amb el territori andorrà-urgellenc-, han estat els que més han tractat la situació del conveni entre Catalunya i Andorra. Alcalde i ministre han recordat que ja abans de l’esclat de la pandèmia s’havien iniciat els contactes tant amb la Generalitat (consellera Alba Vergés) com amb el govern espanyol (ministre Salvador Illa) per establir un conveni que permetés desenvolupar més “interaccions bidireccionals” entre els dos territoris, com ha dit Fàbrega.

L’esclat de la crisi sanitària “va estroncar” les converses, com ha dit l’alcalde de la Seu, i ara s’han reprès amb prou força com perquè s’estiguin analitzant aspectes tècnics abans de poder procedir a la signatura del conveni marc amb Espanya. Martínez Benazet no ha volgut anunciar dates, i menys encara amb el repunt del coronavirus, però espera que a la tardor pugui estar tot tancat i ja es pugui començar a implementar. Fàbrega i el ministre de Salut han coincidit en què el conveni que s’acabi signant ha de ser “prou ampli” perquè pugui aixoplugar el màxim d’activitats possibles.

argimon fàbrega benazet
Un moment de la reunió amb Argimon, Fàbrega i Martínez Benazet.

Martínez Benazet ha recordat que Andorra, sanitàriament, és molt potent “amb allò que podem fer”, però respecte “d’allò que no podem fer” cal treballar en xarxa i la millor manera de fer-ho és amb els “veïns i germans” de l’Alt Urgell però, també, amb el conjunt de la sanitat catalana. En tot cas, el conveni marc ha de ser l’empara legal per desenvolupar projectes concrets o col·laboracions que es puguin visualitzar sobre el terreny. En aquest sentit, el ministre de Salut ha assegurat que “tenim molt clares les idees” alhora que ha de ser “un conveni molt obert, molt ampli”.

Baixant a les concrecions, el titular de Salut ha parlat de compartir “punts assistencials, recerca o aspectes com les cures intensives”, però també ha esmentat Martínez Benazet com a element més nou, perquè els anteriors, poc o molt, ja s’havien anat enunciat fins i tot amb anterioritat a l’esclat de la crisi de la Covid, que es podien compartir “estructures que estem treballant en salut mental”. El ministre ha explicat que tant Andorra com l’Alt Urgell estan preparat dispositius “molt transversals” i que haurien de permetre “compartir recursos”. A banda, és clar, es continuarien compartint dades epidemiològiques, vist la importància i volum de treballadors transfronterers.

Comentaris (1)

Trending