Albert Font no considera adequat un règim de tercer pagador “urbi et orbi”

El titular de Salut refusa la proposta del PS tot entenent que abans d’ampliar els àmbits, i mai d’una forma global, cal veure l’impacte de les reformes engegades al sistema sanitari

Comentaris

El ministre de Salut, Albert Font, durant la seva intervenció en un acte aquest dijous.
El ministre de Salut, Albert Font, durant la seva intervenció en un acte aquest dijous. C. ESTEVE/SFGA

Govern no preveu implementar de forma en general el règim del tercer pagador. Com a mínim, segur que no pas a curt termini. El ministre de Salut, Albert Font, ha donat a entendre, fins i tot, que ni a llarg. Al seu entendre, abans de prendre cap decisió cal veure “l’impacte” de les diferents reformes engegades en el sistema sanitari que, ha admès, no és segur que puguin reduir l’important dèficit que es genera anualment.

Des del grup parlamentari socialdemòcrata, es va reclamar dimecres que s’impulsi aquesta fórmula de forma generalitzada, i no únicament a l’hora de pagar les visites als metges si es fan per la via preferent. Cal recordar que el que suposa és que l’usuari pagui ja directament només el 25% de la tarifa que ha d’abonar, en lloc de pagar el 100% i esperar que la CASS li reemborsi el 75% restant. Des del PS, es va advertir que això provoca que hi hagi persones que posposin determinats actes perquè no poden avançar els diners.

Pere López i Susanna Vela en la roda de premsa per reclamar la figura del tercer pagador.

Relacionat

El PS reitera la necessitat d’aprovar la figura del tercer pagador en dos mesos

Preguntat sobre la qüestió, Font ha descartat que, almenys en poc temps, s’opti per ampliar aquesta fórmula més enllà dels àmbits actuals -per exemple, també s’aplica al servei d’urgències de l’hospital-. I el motiu, ha assegurat, és el fet que “tenim unes reformes de gran importància en curs”, com ara la via preferent, la història clínica compartida o la cartera de serveis. “No sabem quins són els efectes que tindran sobre el finançament de la sanitat i, en particular, si no l’agreujarà”, ha apuntat, tot recordant que enguany hi ha previst un dèficit superior a 45 milions d’euros.

Per això, Font entén que “no podem avançar el camí sense veure aquests efectes”. De fet, sobre el tercer pagador, ha deixat clar que no l’acaba de veure de forma generalitzada, però sí per a “certes patologies i ciutadans”. En aquest sentit, ha afirmat que “fer-lo urbi et orbi seria més aviat una noció de confort” i, en canvi, “donar-lo a qui el necessita una prestació de salut”. Per tant, considera que “el debat està en com fem el tall entre aquestes dues filosofies”.

Un instant de la compareixença ara fa unes setmanes de les responsables dels col·legis sanitaris.

Relacionat

Espot i Font calmen els ànims dels sanitaris que segueixen exigint canvis a la cartera de serveis

El titular de Salut també s’ha referit a la cartera de serveis i, en particular, a la reunió mantinguda amb representants dels col·legi de metges, un dels col·lectius sanitaris que més crítics s’han mostrat amb el document perquè entenen que els retallen competències. “Ha anat bé”, ha afirmat. De fet, ha volgut parlar més d’una “taula de treball” que no pas de “negociació”, ja que el que “no vull que això es visqui com un estira-i-arronsa sinó com una unió d’esforços per assolir un instrument que sigui el que necessita la sanitat d’Andorra”.

Sobre la trobada, ha apuntat que “hem parlat de salut, de com organitzar-la i de com finançar-la”. També ha indicat que “ha estat força interessant i productiva” i que “ens hem donat deures” per una futura nova reunió.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending