La variant Delta ja provoca el 99% de les infeccions per coronavirus a Andorra

El ministre Benazet deixa clar que “ha desplaçat totalment” les soques anteriors i alerta que “tots hem de tenir cautela” en una jornada amb 34 nous contagis

Cartell de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Cartell de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell. Altaveu

La variant Delta del coronavirus ja no és només la majoritària entre les infeccions dels darrers dies al país. És pràcticament l’única. La soca sorgida de l’Índia, especialment infectiva, ha desplaçat de forma clara qualsevol de les altres prèvies. I això és el que explica en gran part l’onada actual, que aquesta darrera jornada ha deixat 34 nous positius i un nou increment dels casos actius. En canvi, es manté la pressió, amb set pacients, dos dels quals a cures intensives.

La pandèmia continua, malauradament, en expansió al país. Als 50 nous contagis detectats dijous, s’han sumat aquest divendres 34 més, segons ha revelat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. D’aquests 84, 15 havien rebut la vacuna. Per això, ha indicat, “tots hem de tenir cautela”.

I és que, ha alertat, la variant Delta és “molt infectiva”. I, sobretot, fa que les persones que s’infecten ja puguin transmetre-la “al cap de poques hores”, encara que no tinguin símptomes. I el més preocupant és que aquesta soca, originària de l’Índia, no només s’ha convertit en la dominant al Principat sinó que “ha desplaçat totes les altres”. Així ho demostren tant els estudis genòmics realitzats a alguns dels pacients -tots estaven infectats amb ella- com l’anàlisi de les aigües residuals. “El 99% de les infeccions del país ho són”, ha afirmat.

Pel que fa a l’evolució de la pandèmia, els nous pacients han tornat a incrementar el nombre de casos actius, ara situat en 367, pels 349 de dijous. És a dir, 18 més. A l’hospital es mantenen set persones ingressades, una de les quals un turista. Ell i un altre pacient es troben a la unitat de cures intensives i sota respiració mecànica.

El ministre ha avançat, això sí, que l’evolució d’uns dels internats a planta no és bona i es tem que en les pròximes hores també se l’hagi de traslladar a l’UCI. A la vegada, s’espera que durant el cap de setmana es pugui donar alguna nova alta.

Comentaris (3)

Trending