Els vacunats fora de l’entorn europeu han de presentar el passaport sanitari en paper

El QR associat a vacunes com la russa o la xinesa, que són molt comunes en països d’Amèrica del Sud, difereix de l’emès per la UE i en conseqüència és impossible de verificar amb les eines amb les quals es treballa al Principat

Un passaport Covid del Principat.
Un passaport Covid del Principat. Toni Solanelles

El problema no és la vacuna sinó el QR. En el fons, l’ordre dels factors no altera el resultat del producte. I el que és cert és que molts dels temporers degudament autoritzats a treballar al Principat perquè han rebut una doble pauta de vacunació no poden accedir a espais de restauració i d’altres perquè el verificador de codis QR no llegeix correctament el seu passaport sanitari. Cal que portin la documentació en suport físic, en paper, i no només en digital.

Això és així perquè les eines de què s’han dotat els establiments andorrans, i especialment l’APP validaqr.ad, no llegeixen codis que no siguin els creats sota els paràmetres dels països de la UE i associats com pot ser el Principat. El QR creat fora d’aquest entorn europeu no és exactament igual i no és reconegut per les eines informàtiques que de forma majoritària s’usen al Principat. Coincideix, això sí, que molts dels temporers procedents de l’Amèrica del Sud estan vacunats amb Sputnik, la vacuna russa, especialment els argentins.

Vials d'Sputnik.

Relacionat

Temporers sud-americans vacunats amb Sputnik denuncien que els lectors de QR ‘no els admeten’

Però en altres països de l’entorn, com al Perú o a Colòmbia, on també s’injecten dosis de fàrmacs xinesos, per exemple, també es punxa Pfizer o Astrazeneca. En aquests casos sí que el problema és el format del QR, la generació del codi, que no segueix les mateixes característiques dels que s’emeten al Principat o en la resta de l’entorn UE. Per tant, segons fonts oficials del Govern, quan algú s’ha vacunat fora de l’entorn europeu cal que mostri la documentació en paper on hi ha d’aparèixer el nom i les dates de vacunació. I, si escau, corroborar la identitat amb un document oficial de la persona que vol accedir a l’establiment.

Comentaris

Trending