“Una vacuna segura i eficaç”

La doctora Odile Sarroca defensa la importància de posar-se el vaccí contra el coronavirus i avançar que es portarà un control de qui l’accepta i qui no amb l’objectiu “d’arreglar els casos que es puguin solucionar amb més informació”

Algunes de les dosis de la vacuna de Pfizer que ha arribat a Catalunya.
Algunes de les dosis de la vacuna de Pfizer que ha arribat a Catalunya.

El Govern ha encetat la campanya amb la qual vol convèncer la gran majoria de la població de la necessitat de vacunar-se contra el coronavirus. “És segura i eficaç”, ha assegurat la doctora Odile Sarroca, també membre del comitè tècnic que avalua l’evolució de la pandèmia de Covid-19, tot refermant que els efectes secundaris que pot comportar el vaccí són molt menys perillosos que els de la mateixa malaltia. També ha explicat que es portarà un control de qui se la posa i qui no per “intentar arreglar aquells casos que puguin solucionar-se amb més informació”.

En pocs dies -aquesta és la previsió de Salut- les primeres vacunes, les de la farmacèutica Pfizer, han d’arribar al Principat i encetar un procés amb els padrins interns als diferents centres sociosanitaris. Per ara, no s’ha volgut revelar quantes dosis hi haurà ni quan estaran al país, però es confia poder administrar-les a partir de la setmana vinent.

Benazet, durant la roda de premsa.

Relacionat

Andorra començarà a vacunar la setmana vinent als padrins de les residències sociosanitàries

I un dels reptes que sap que ha d’afrontar el Govern és convèncer prou població perquè l’accepti. És la forma d’arribar a la desitjada immunitat de grup que, ha destacat Sarroca, “ens ha de permetre retornar a la vida que teníem abans”. Així, ha posat en relleu que vacunar-se tindrà “beneficis individuals però també com a societat”.

La doctora ha respost amb un contundent ‘sí’ a dues preguntes que es fa ara mateix molta gent. La primera, si són segures. La de Pfizer, ha explicat, “surt d’anys d’investigació i de treball amb altres vaccins amb mecanismes similars”. Remarca que ha arribat de forma tan ràpida pel fet que “tenir el genoma del virus i que s’han destinat recursos humans i materials”. Ha deixat clar que “tot s’ha fet més ràpid però no pas diferent; no s’ha saltat cap pas”.

Sobre els efectes secundaris, Sarroca ha explicat que “se n’ha vist molt pocs” i, en tot cas, “poden passar amb calmants”. I, en canvi, ha manifestat, “tots hem vist quins poden ser els efectes de la Covid-19”.  La segona qüestió que ha volgut aclarir és si són eficaces. “Tenen un 95% d’eficàcia per prevenir la malaltia i és similar en tots els grups d’edat”, ha explicat.

A banda, s’ha mostrat convençuda que “és millor assolir immunitat per la vacuna” que no pas agafant la malaltia. També ha explicat que “de forma individual, per a qui se la posi, al principi canviarà poca cosa; tot just hi haurà menys risc d’infecció”. En canvi, “al cap dels mesos ho canviarà tot”.

La doctora ha avançat que “l’objectiu seria tenir un 60% de la població vacunada a finals de la primavera”. També ha explicat que “hi haurà un control” amb relació a qui se la posa i qui no. Especialment es volen saber els motius dels qui no la vulguin “per evitar que siguin fàcilment solucionables amb informació”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending