Dues celebracions de Nadal amb un màxim de deu persones i autotest d’antigen abans de l’àpat

El Govern ampliarà el nombre de comensals que es podran reunir al tomb d’una taula en un restaurant els sis dies forts de les festes i allargarà l’obertura dels locals fins a la 1 de la matinada la vigília de Nadal i per Cap d’Any

Com més temps durin les trobades, més gent hi participi i menys mesures s'adoptin, més risc de contagi.
Com més temps durin les trobades, més gent hi participi i menys mesures s'adoptin, més risc de contagi. GOVERN D'ANDORRA

Dues celebracions familiars com a molt durant les festes de Nadal. I amb un màxim de deu persones a cadascuna de les reunions, menors inclosos. Respectant totes les mesures de seguretat per evitar els contagis i, per poc que es pugui, fer-se un autotest d’antigen abans de cada reunió. Així ho estableix el protocol de Govern en vista a les atípiques festivitats que vénen i amb la finalitat de facilitar els cribratges l’administració facilitarà gratuïtament un autotest d’antigen a cada resident major de sis anys.

L’executiu ja ha aprovat les línies mestres del protocol de Nadal, que encara pot ser objecte d’alguns canvis i que té aspectes per acabar de definir com per exemple tota la logística per dispensar els tests, que es recomana que es faci al mateix dia i a les poques hores de la reunió a la qual s’hagi d’assistir. Òbviament, si el test dóna positiu o si malgrat donar negatiu la persona té algun tipus de símptoma es demana no acudir a la celebració, aïllar-se i posar-se amb el metge de torn.

Si es pot permetre un cert relaxament per facilitar trobades nadalenques és perquè la situació sanitària es manté en uns nivells acceptables, però cal continuar en els paràmetres actuals

El protocol l’han anunciat en una compareixença aquesta tarda el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha exposat un model matemàtic que vol donar a entendre com de perillós pot resultar que bona part de la població faci trobades aquestes festes amb deu comensals. Una perillositat que podria arribar a originar fins a 735 contagis en pocs dies si no s’adopten totes les mesures recomanades -distància, mascareta excepte en el moment estricte de menjar, neteja de mans, ventilació dels espais-, i que es redueixen a la meitat només pel fet de fer-se el test previ.

Espot i Martínez Benazet han explicat que per Nadal es poden relaxar una mica les mesures pel component emocional que hi ha la darrere i perquè “la situació sanitària és favorable”. Però el cap de Govern ha demanat que s’evitin tant com puguin les interaccions socials fins al moment de les celebracions i que es demana que només es facin dues trobades, ja siguin dins o fora del país, a casa o en restaurants. Però dues de soles. Espot ha recordat que les mesures establertes en el protocol “es poden revertir fins a l’últim moment” i que ha explicat que “totes les mesures preventives sumen”.

Els dos dirigents governamentals han fet una crida a la responsabilitat tot recordant que en cas d’un increment fora de lloc dels contagis després del Nadal caldria adoptar unes mesures de restricció que tindrien un cost “personal i social” molt elevat alhora que també econòmic. Per això s’ha insistit molt molt, tot i que falten dies, que se sigui ja ara molt curós i que se sigui molt escrupolós durant les celebracions.

Espot i Martínez Benazet han alertat dels efectes catastròfics que podria tenir un repunt exagerat dels contagis després del parèntesi festiu

El Govern facilitarà gratuïtament un test d’antigen a cadascun dels residents de més de sis anys per tal que es puguin cribrar abans de les celebracions de Nadal. I s’està treballant tant amb les farmàcies com amb els laboratoris privats perquè puguin abastir la població de més tests per facilitar tantes proves com sigui possible. El preu dels dispositius no està regulat i hi haurà ‘stop labs’ que faran la prova sempre que hi hagi una cita prèvia concertada (trucant al 821 955) per aquelles persones que puguin tenir més dificultats.

D’entrada, recollint una mostra nasal amb un palet i exposant dita mostra en un cartró que ja incorpora el dispositiu n’hi hauria d’haver prou per, en un temps d’entre 10 i 15 minuts, obtenir el resultat. Com ha recordat Martínez Benazet, “agafa una franja molt curta de la malaltia”. Però si el test dóna positiu sol ser perquè la persona es troba en un moment infectiu molt elevat i, per tant, s’hauria de descartar de totes totes acudir a qualsevol trobada.

Durant les properes setmanes hi haurà un reforç als ‘stop labs’ per tal de poder-se fer proves de detecció ràpida de la malaltia, també després de possibles celebracions en què hom sospiti que ha pogut contagiar-se. La població ha de ser molt conscient que el fet que es permeti, per una necessitat emocional, fer una certa celebració nadalenca, ha d’anar combinat amb l’adopció de mesures que frenin els contagis per mirar d’evitar una temuda tercera onada.

El fet que es permetin reunions de deu persones per menjar farà que durant sis dies concrets (24, 25, 26 i 31 de desembre i 1 i 6 de gener) s’ampliï també el nombre de persones que es podran reunió al tomb d’una taula en un restaurant. Aquests locals podran obrir fins la 1 de la matinada la vigília de Nadal i per Cap d’Any. El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, han clamat a la responsabilitat dels ciutadans i per tal d’evitar que arran de les festes hi hagi un repunt molt gran de casos.

Documents

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending