Tensió al consell de ministres per les mesures a adoptar en relació a la pandèmia

El Govern debat entre restringir la mobilitat a partir d’una certa hora del vespre o directament imposar un confinament força global veient que els veïns molt probablement aniran cap aquí

Xavier Espot en una de les diferents compareixences que ha fet amb Joan Martínez Benazet.
Xavier Espot en una de les diferents compareixences que ha fet amb Joan Martínez Benazet. Toni Solanelles

La tensió que es viu al consell de ministres és d’allò més elevada. Amb l’espasa de Dàmocles de les decisions que han d’adoptar els països veïns entre avui i demà, el Govern avalua què fer tant internament com en relació amb la mobilitat internacional. Però hi ha molt neguit, i molta desconcert entre els sectors econòmics que veuen com l’executiu no té estratègies, no estratègia, clarament definides. D’entrada, la dimissió que hauria presentat aquest dimarts el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, no hauria estat acceptada.

La desestimació de la renúncia -no pas el primer intent- del titular de Salut li dóna força per fer valdre el seu parer i els dels tècnics que l’assessoren davant el bloc ministerial més economicista. Fins aquesta tarda, com a molt aviat, no se sabrà exactament quina és la posició, i això tenint en compte que la crisi sanitària i més hi tot és canviant permanentment. El president de la República francesa, Emmanuel Macron, té previst fer una al·locució aquesta tarda vespre anunciant un més que previsible confinament d’un mes. Cal veure, però, en quines circumstàncies es dicta aquest confinament.

49882718717 798e3be2bd o

Relacionat

Les plantades de Martínez Benazet i la renúncia posposada d’Albert Font

També a Catalunya hi haurà mesures més restrictives a banda de la supressió de la mobilitat entre les 10 de la nit i les 6 del matí. S’avaluen, s’ha dit ja, els escenaris d’un confinament total per quinze dies, aproximadament, o un confinament domiciliari de cap de setmana que duraria uns quants cap de setmana, encara que de moment el govern espanyol no és partidari de cap dels dos escenaris. Des del punt de vista econòmic, qualsevol de les dues decisions, d'acordar-se, seria nefasta per al Principat. Més, però, si són molts caps de setmana els que tanca Catalunya. Andorra passa ara per una temporada baixa en què només els dissabtes i mig diumenge són mig rendibles.

L’informe de l’UPC ha evidenciat que l’estratègia del cribratge, amb l’actual situació de contagis disparats i impossibilitat de seguir el rastre, ja no és creïble, o com a mínim no és suficient, més enllà de les nostres fronteres

En aquest marc, els ministres avaluen aquest dimecres mesures a adoptar. Reactives i proactives. Martínez Benazet era i és partidari d’un confinament d’uns quinze dies. Per fer net i per poder arribar en unes condicions acceptables a la temporada alta hivernal sempre que en els entorns propers s’hagi pogut fer també una frenada en la propagació del virus i hi pugui haver una certa mobilitat internacional, encara que sigui d’entre les zones més properes al país. Salut, alhora, també necessita alguna acció d’un cert nivell i contundència per poder explicar al món que s’estan fent coses a Andorra i s’estan fent bé. El missatge dels molts testos i els molts positius ja no és creïble.

L’informe d’experts de l’UPC, entre altres, finançat per la UE i que es reporta directament a la Comissió Europea hauria estat el darrer capítol d’una producció de sèrie B. Cert que s’està fent un volum de cribratge i de proves de detecció ràpida al Principat com gairebé enlloc en el món. Però hi ha molts altres factors que estan descontrolats i que fan por. I això no passa desapercebut als experts internacionals. A més, el rastreig s’ha perdut en la immensa majoria de casos. Hi ha massa contagis per a tants pocs mitjans. Sort encara que la pressió hospitalària és relativament baixa. Però és tot just l’inici de la tempesta si no s’hi posa remei.

Aquest ve a ser una mica el missatge del titular de Salut, que s’enfronta a altres lectures que veuen el pou econòmic i no albiren solucions ni mecanismes de contenció en aquest aspecte. Un confinament és massa a no ser que vingui imposat de fet pels veïns. D’aquí que hi hagi la possibilitat d’imposar una reducció de la mobilitat des de final de la tarda -l’horari és només una hipòtesi- i fins a primera hora del matí. Però és clar que en l’epicentre de la nit andorrana el moviment ja és extremadament baix i no s’acaba de veure l’eficàcia de tot plegat. El debat està servit. La tensió, més encara.

Comentaris (11)

Trending