Els tècnics auxiliars d’infermeria lamenten l’intrusisme que hi ha en la professió

Els promotors de l’associació que aglutina els professionals del sector lamenta el retard de l’administració en fer els tràmits per a l’homologació del diploma d’ensenyament professional en professions sanitàries i socials

Els auxiliars d'infermeria consideren que hi ha massa persones que desenvolupen tasques sanitàries al Principat sense la titulació corresponent.
Els auxiliars d'infermeria consideren que hi ha massa persones que desenvolupen tasques sanitàries al Principat sense la titulació corresponent. ARXIU

Els tècnics especialistes en cures auxiliars d’infermeria (Tcai) que disposen dels títols reconeguts a nivell internacional lamenten l’intrusisme que hi ha a la professió, en molts casos fomentat per la pròpia administració a través d’empreses públiques com pot ser essencialment el SAAS, que té fent tasques d’auxiliar d’infermeria persones sense titulació. Una altra cosa són els diplomes que no estan reconeguts més enllà del Principat i respecte dels quals consideren que s'han d'accelerar els tràmits d'homologació.

De fet, els promotors i promotores de l’associació que aglutina els professionals del sector degudament titulats consideren que l’administració hauria d’haver avançat més a l’hora d’aconseguir que el diploma lliurat pel Govern d’Andorra d’ensenyament professional en professions sanitàries i socials fos reconegut a nivell internacional. En una resposta del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a una pregunta de la parlamentària de Terceravia Carine Montaner, s’hi indica que s’estan fent els passos interns previs per poder iniciar a partir de finals del 2021 els tràmits per a l’homologació del títol que emet el Principat.

Els professionals que actualment disposen del títol oficial de Tcae, que és així com es denomina a l’Estat espanyol, lamenten el poc reconeixement i la manca de valoració que sempre s’ha donat a Andorra a la feina que desenvolupen. De fet, en gran mesura és aquest fet, i també el de lluitar contra l’intrusisme, que ha portat una vuitantena de professionals a unir-se en una associació que està fent els passos oportuns, no sense dificultats, davant l’administració per a constituir-se formalment en associació.

Els promotors de l’esmentat col·lectiu esperen que ben aviat el Govern expedeixi de manera definitiva l’autorització de l’associació i puguin així endegar tota la bateria d’actuacions que tenen previstes. Entre altres coses, el reconeixement de la professió i, en conseqüència, el fet que per fer la feina que pertoca als professionals titulats, caldrà disposar sí o sí del títol de tècnic. És a dir d’un diploma de Tcae o equivalent, que en el territori andorrà, ara per ara, també pot ser, òbviament, el diploma que expedeix l’administració andorrana.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending