Sense mascareta pel carrer la segona quinzena de juny i a l’escola a partir del setembre

Pendents de l’evolució de la vacunació i les possibles noves variants que surtin del coronavirus, Salut anima la ciutadania a posar-se la segona dosi quan li toqui i admet que el certificat que s’emet no està homologat però sí reconegut per Espanya i França

Cues, aquest migdia, per anar-se a vacunar a l'antiga plaça de braus.
Cues, aquest migdia, per anar-se a vacunar a l'antiga plaça de braus. Toni Solanelles

Pendent de l’evolució de la pandèmia -ara mateix en hores baixa i sortosament poca incidència- i de com avança la vacunació i l’oposició que puguin presentar les noves variants de la Covid, el ministeri de Salut creu que la segona quinzena de juny pot ser un bon moment perquè es permeti circular pels espais oberts sense mascareta. Als interiors no encara. La previsió, si no es torcen les coses, és que el proper curs escolar els alumnes puguin tornar a les aules sense haver de portar ‘morrió’.

Així ho ha indicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que no obstant això s’ha mostrat molt prudent i ha deixat clar que tot plegat està en funció de com evoluciona la crisi sanitària. “No vull avançar cap decisió”, ha deixat anar en més d’una ocasió el titular ministerial, que tot i això ha afirmat que “la nostra voluntat seria que segurament durant la segona quinzena” s’autoritzi a “deixar de portar la mascareta en espais lliures oberts, no en espais interiors”. També ha augurat que al setembre, “el retorn a les escoles hauria de ser amb la màxima normalitat” i probablement també sense proteccions facials.

Tot depèn, és clar, de múltiples factors. Ara mateix la situació epidemiològica és bona. I va encara de baixada. Però cal estar atén a múltiples factors. Martínez Benazet ha explicat que respecte de la població vacunable, unes 66.000 persones, encara n’hi ha unes 20.000 que no s’han inscrit per rebre vaccí. Alhora, ha animat els ciutadans a acudir a injectar-se, quan toqui, la segona dosi. El ministre ha deixat clar que la crida no era pas perquè s’hagi notat una desafecció a la vacuna -al tomb d’un 2% dels qui es van posar la primera dosi han declinat per voluntat pròpia posar-se la segona- sinó per la importància que té per a qüestions de reforç de la immunitat i d’ordre legal, per dir-ho d’alguna manera.

Martínez Benazet ha explicat que respecte de la població vacunable, unes 66.000 persones, encara n’hi ha unes 20.000 que no s’han inscrit per rebre vaccí

I és que el titular de Salut ha tornat a insistir que per circular lliurement els països, almenys de l’entorn, exigiran als ciutadans que hagin completat el cicle íntegre de la vacunació, que fixa que siguin dues les dosis administrades en la immensa majoria dels fàrmacs. En aquest marc, Martínez Benazet ha explicat que després de 14 dies de l’administració de la segona dosi, tothom queda habilitat per viatjar. I que el certificat que ara s’ha començat a expedir en quatre idiomes ha de contribuir a permetre els viatges.

Ara bé, el ministre no ha tingut cap més remei que admetre que aquest document no està homologat, només “reconegut” essencialment per Espanya i França tot i que estats com Àustria haurien anunciat, segons Martínez, que acceptaran qualsevol document oficial expedit per una administració reconeguda on es deixi clar i de forma traçable tot l’aspecte vacunable. Segons el ministre, el certificat actualment disponible és “vàlid”. I que s’està treballant en qüestions d’homologació. Aquest aspecte “vindrà després” i ha d’incorporar informació subjecte de ser llegida a través “d’un codi QR”.

La secretària d'Estat, Helena Mas durant la roda de premsa d'aquest dilluns.

Relacionat

Salut facilitarà un certificat de vacunació en quatre idiomes

Martínez Benazet també ha demanat a la ciutadania que miri de respectar els horaris que se’ls atorguin per a la vacunació i així s’evitin col·lapses com els que puntualment hi ha (aquest matí mateix), ha recordat que aquest dijous es tornen a posar primeres vacunes -d’AstraZeneca vingudes de França- i que per ara es baixa fins a 40 anys, i ha explicat que caldrà reservar dosis de Pfizer per als joves d’entre 16 i 18 anys perquè l’OMS és l’única vacuna que considera viable per aquest segment de la població. El ministre ha remarcat també que ara per ara l’estratègia de vacunació del Principat no és combinar dosis de farmacèutiques diferents encara que està convençut que la combinació també rutlla.

Comentaris (12)

Trending