Sense fons econòmic per indemnitzar víctimes de les vacunes perquè es consideren segures

El Govern recorda que els contractes de compravenda els fàrmacs contra la Covid ja contemplen mecanismes de compensació en cas que es demostri que han causat de forma directa danys a persones vaccinades

Comentaris

Vacunació d'una persona.
Vacunació d'una persona. SFGA

“Les dades de farmacovigilància d’Andorra i d’altres països indiquen un bon comportament de les vacunes contra la Covid-19 i que aquestes són molt segures” i en aquest marc el Govern “no considera necessari disposar d’una partida econòmica específicament destinada” a indemnitzar eventuals víctimes dels fàrmacs injectables per suavitzar els efectes del coronavirus. Així ho respon el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a la consellera general no adscrita Carine Montaner, que fa uns dies es va mostrar interessada per diferents aspectes relatius a la vacunació.

Tot i no dotar un fons específic, “el Govern disposa de mecanismes per fer front a situacions sobrevingudes i les institucions andorranes garanteixen l’exercici dels drets de tots els ciutadans”. Alhora, Martínez Benazet recorda en la seva resposta que “la compra de vacunes contra la Covid-19 per part d’Andorra s’ha dut a terme a través d’altres països que han signat el contracte de compra centralitzada de la Unió Europea; és a dir, a través d’Espanya, França i Portugal i a través del mecanisme COVAX”.

Per tant, explica el titular de Salut, “en funció del que estableixi cadascun dels contractes es preveuen diferents mecanismes per indemnitzar les víctimes sempre que es pugui demostrar que l’efecte advers ha estat provocat per la vacuna i acreditar que no és segura i no compleix amb els estàndards de qualitat marcats per les agències reguladores”. Per saber què estableixen exactament aquests contractes, Montaner té previst sol·licitar-los.

SENSE RESULTATS FATALS

En la seva resposta, Martínez Benazet no deixa passar l’oportunitat de recordar que “les vacunes que tenen autorització d’emergència han passat totes les fases clíniques que es requereixen per garantir-ne la seguretat i l’eficàcia. El que ha estat excepcional és que, per escurçar els terminis, s’ha permès efectuar algunes d’aquestes fases en paral·lel i no de forma seqüencial”. Entre altres coses, el responsable polític de Salut recorda que “el fet que la vacuna contra la Covid-19 de Pfizer-BioNTech ja disposi de l’autorització definitiva per a l’ús en població adulta als Estats Units, una vegada ha passat el temps necessari per obtenir- la, és una mostra que el procés d’autorització d’emergència s’efectua amb garanties”.

Martínez Benazet remarca que “el Govern publica periòdicament l’informe de farmacovigilància de les vacunes contra la Covid-19: https://www.salut.ad/temes-de- salut/programa-de-farmacovigilancia. En relació amb el darrer informe publicat el 24 de novembre d’enguany, amb 112.797 dosis administrades s’han registrat 634 notificacions, de les quals l’1,1% s’han considerat greus, tot i que cap no ha tingut un resultat fatal” i hi afegeix que “cal recordar que els esdeveniments greus notificats no poden considerar-se relacionats amb les vacunes pel simple fet d’haver estat notificats”.

En la resposta s’hi indica que “actualment es pot afirmar que cap de les reaccions greus notificades a Andorra no s’ha vinculat a l’administració de la vacuna” i s’explica que “la vacunació té per objecte reduir la gravetat de la malaltia i les defuncions relacionades; no redueix els esdeveniments o les morts per altres causes diferents a la Covid-19, de manera que durant la campanya de vacunació es poden donar determinats esdeveniment o morts per altres motius diferents, en ocasions en estreta associació temporal amb l'administració de la vacuna, sense que això tingui a veure amb el fet d'haver estat vacunat”.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending