Sant Julià convoca 1.200 padrins en una prova per prevenir la pèrdua d’autonomia en la gent gran

És la segona parròquia després de Canillo que forma part del programa Aptitude en el marc d'un projecte de col·laboració transfronterera

Comentaris

Piqué, Martínez Benazet, Majoral i Heras durant l'acte de signatura del conveni.
Piqué, Martínez Benazet, Majoral i Heras durant l'acte de signatura del conveni. COMU SANT JULIÀ DE LÒRIA

El SAAS i el comú de Sant Julià de Lôria han signat aquest dimarts un conveni per a la realització d’una prova pilot en el marc de l’estratègia poblacional de prevenció coneguda com el programa Aptitude. A la parròquia hi ha uns 1.200 habitants de més de 65 anys i la prova es desenvoluparà durant tres mesos. Serà la segona experiència després de la Canillo que va arribar a 100 padrins.

El cònsol major lauredià, Josep Majoral ha destacat que el programa "servirà per trobar eines de prevenció de les malalties dels padrins així com tenir una radiografia de la gent gran de la parròquia". Majoral ha explicat que s'han començat a fer trucades a les padrines i padrins per convocar-los. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet ha anunciat que la iniciativa arribarà a tot el país mentre que el director general del SAAS, Josep Maria Piqué creu que "es podran desplegar experiències pilot extrapolables a altres llocs". La prova laurediana té el suport de l'Institut Guttman com ha avançat la cap de Servei d'Envelliment i Salut, la doctora Eva Heras. A més, ha manifestat que "treballem amb l'OMS i podem escalar els nostres resultats. Hem participat en millorar l'eina d'anàlisis de l'OMS".

El projecte Aptitude tal com indica el seu acrònim pretén “Actuar per a la Prevenció Transpirenca de la Dependència en les persones grans” en el marc de la Unió Europea (UE). Andorra hi participa conjuntament amb França (Occitania) i Espanya (Catalunya i Navarra) i s’emmarca dins dels projectes Poctefa (Programa operatiu de cooperació transfronterera Espanya-França- Andorra).

El desenvolupament d’aquest programa representa una oportunitat d’alt valor afegit per Andorra, que pretén implementar a la zona transfronterera dels Pirineus, mesures de prevenció de la discapacitat per tal de prevenir la pèrdua d’autonomia en les persones grans. Aptitude té com a objectiu revertir la fragilitat en els majors de 65 anys, per tal de retardar la seva dependència i/o institucionalització mitjançant diferents intervencions relacionades fonamentalment amb l’exercici físic i els hàbits nutricionals, així com la formació, la investigació i la innovació en el camp de la geriatria.

El SAAS és el soci del projecte per part d’Andorra i compta amb un conjunt de coordinadors que inclouen, entre d’altres, representants de l’esfera política, tant a nivell de l’administració central com de la local, representants d’associacions, i de la comunicació, A partir del grup de coordinadors i altres associats es desplega un equip operatiu per tot el Principat de més de 80 professionals de diferents àmbits de la societat (salut, social, associatiu, etc.) que té com encàrrec dur a terme accions de prevenció de la dependència en el territori.

Comentaris (1)

Trending