Salut vol crear un registre de persones amb lesions medul·lars i participarà en una enquesta mundial

El ministeri vol conèixer l'experiència de les persones afectades i poder-se comparar amb altres països, a la vegada vol tenir registrades les dades de la població que pateix algun tipus de lesió

Presentació de l'enquesta InSCI mundial a persones amb lesió medul·lar
Presentació de l'enquesta InSCI mundial a persones amb lesió medul·lar SFGA/CEsteve

El Ministeri de Salut formarà part de l’enquesta mundial de persones amb lesions medul·lars per conèixer el dia a dia dels afectats i poder-se comparar amb altres països a nivell mundial. Per aquest motiu, durant aquest 2023 es durà a terme un qüestionari per saber les afectacions i l’objectiu també és crear un registre nacional.

L’Organització Mundial de la Salut fa uns anys que impulsa una enquesta per conèixer l’experiència de viure amb una lesió medul·lar i aquest any hi participaran 25 països, entre els quals, Andorra. La metgessa especialista en rehabilitació i medicina física Mercè Avellanet, ha explicat que “una lesió medul·lar és un esdeveniment que canvia la vida de les persones i família”. 

Per aquest motiu, es demana a tots els afectats que realitzin qüestionari que consta de 75 preguntes d’informació general, característiques de la lesió, sentiments o independència, entre altres. També s’inclouen preguntes sobre la Covid-19, perquè, segons ha exposat “la pandèmia ha afectat a tothom i també les persones amb discapacitat. La relació social és fonamental i aïllar-se no és bo per ningú i menys per qui pateix un cert deteriorament funcional”.  Les persones que vulguin contestar l’enquesta han de contactar al telèfon 602533 o a l’adreça electrònica insciandorra@saas.ad.  

UN REGISTRE DE LESIONS MEDUL·LARS

Per altra banda, també es vol crear un registre nacional de persones amb lesions modulars. Actualment, com en molts altres aspectes no hi ha dades i l’objectiu és saber quants afectats hi ha. Seran els metges el qui, a través de la història clínica compartida, inclouran els pacients al registre a partir d’ara. Segons ha explicat la cap d’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, “serà tot de manera anònima i els resultats ens serviran per identificar les necessitats dels enquestats i desenvolupar accions”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending