Salut sospita que el brot de Sant Vicenç d’Enclar l’ha causat una soca “més infectiva” del virus

Es farà un estudi genòmic vist la gran velocitat amb la qual s’han expandit els contagis, amb més de 60 infectats, i també s’analitzen els casos en alguna família on s’han disparat els positius després de les celebracions nadalenques

Trasllat d'un pacient de Sant Vicenç d'Enclar cap al Cedre, dimecres.
Trasllat d'un pacient de Sant Vicenç d'Enclar cap al Cedre, dimecres. Cristian Cortés

Salut sospita que el brot de Covid-19 que ha afectat padrins i treballadors de la residència Sant Vicenç d’Enclar pot haver estat causat per una soca molt més infectiva de la malaltia. Per això, ha encarregat un estudi genòmic que permetrà analitzar quina variant del coronavirus ha provocat els contagis.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha posat en relleu que “el brot ha escalat molt més de pressa que els que hem viscut a altres residències”. De fet, fins i tot amb més rapidesa que la viscuda amb els viscuts al març, en plena primera onada, quan “encara no teníem el coneixement que tenim ara”. Davant d’aquesta situació, “hem demanat un estudi genòmic de la soca perquè aquesta velocitat és molt sospitosa”.

El titular de Salut apunta que l’expansió viscuda al centre geriàtric no s’havia donat en anteriors brots a llocs similars, ni tan sols al març quan es tenia molt poc coneixement de la malaltia

El ministre ha recordat que en les darreres setmanes a diferents països s’han detectat noves variants del coronavirus “més infectives i transmissibles”, com ara la localitzada al Regne Unit i i de la qual també s’han trobat casos a altres Estats. Es té la sensació que una d’aquestes podria ser la que ha afectat Sant Vicenç d’Enclar.

De fet, també s’estudia si alguna d’aquestes variants pot estar al darrere de contagis detectats ja fora de la residència. Així, estudis similars es faran amb altres pacients. “Analitzarem algun brot que s’ha donat a alguna família, amb quinze persones de cop”, ha comentat el ministre de Salut, tot remarcant que es tracta de situacions que no s’havien vist ni durant la primera onada ni durant l’esclat de la segona, a la tardor.

Benazet ha indicat que es continua analitzant quin pot ser l’origen de tot el brot, però ha volgut apuntar que no necessàriament s’ha de trobar algun error en l’aplicació dels protocols marcats. “Molts cops veiem que ningú s’ha equivocat, sinó que tot es deu a les circumstàncies complexes de gestió d’aquesta malaltia”, ha comentat.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending