Salut espera iniciar la vacunació contra el coronavirus a finals de gener

Benazet avança que, si res es torça, la primera fase del procés, centrada a les persones grans, vulnerables i el personal sanitari i sociosanitari -un 20% de la població-, es podria enllestir durant el febrer

Administració d'una vacuna antigrip, procés en el qual s'inspirarà el dispositiu per fer front al coronavirus.
Administració d'una vacuna antigrip, procés en el qual s'inspirarà el dispositiu per fer front al coronavirus. ARXIU / SFGA

El Govern confia a poder començar el procés de vacunació contra el coronavirus a finals de gener i que, durant el febrer, s’arribi a la població objectiu de la primera fase: persones grans i vulnerables i professionals sanitaris i sociosanitaris. Després, arribaria el torn de la resta de la ciutadania i es vol que una bona part de la població estigui protegida abans de l’estiu. El procediment a seguir seria molt similar al que s’empra per a la campanya de protecció contra la grip i, per tant, se subministraria als centres d’atenció primària (CAP) i a les residències sociosanitàries.

Queda clar que les vacunes contra la Covid-19 estan cada cop més a prop. De fet, dues (la de Pfizer i la de Moderna) ja estan pendents de l’autorització de la Unió Europea per a la seva distribució. El ministre de salut, Joan Martíne Benazet ha remarcat que “les tindrem al mateix temps que Espanya”. I, sense voler marcar un calendari absolut, sí que ha apuntat una data en la qual, si tot surt bé, es podria començar a subministrar-les: finals de gener.

Es treballa en l’operativa i la logística per tirar endavant el procés, en el qual seran claus els centres d’atenció primària, com ja succeeix en la vacunació contra la grip

En un primer estadi, les primeres dosis es donarien a determinats col·lectius ja anunciats prèviament: gent gran, persones vulnerables al coronavirus i el personal sanitari i sociosanitari. Prop d’un 20% dels ciutadans, segons ha apuntat el ministre. “En un mes podríem tenir tota aquesta franja vacunada”, ha apuntat Benazet, que ha remarcat la voluntat de comprovar prèviament si han passat la malaltia i si tenen o no immunitat.

“S’està preparant tota l’operativa i la logística, pendents de certs detalls”, ha comentat el titular de Salut. La idea seria engegar un dispositiu similar al que ja s’aplica per una altra campanya de vacunació: la de la grip. És a dir, l’atenció seria a través dels CAPs i directament a les residències sociosanitàries.

A partir d’aquesta primera fase, s’espera que l’arribada de dosis s’acceleri. I, per tant, el procés de vacunació, també. “Pensem que una bona part de la població que requereix la vacuna la tindrà posada a l’estiu”, ha apuntat. Sobre els dubtes que pugui tenir la gent a l’hora d’acceptar injectar-se el medicament, el ministre ha remarcat que “treballarem amb el convenciment i la voluntarietat. Serem transparents i informarem molt i de la forma tan objectiva com sigui possible sobre el risc i els avantatges”.

Comentaris (2)

Trending