Filtres més exigents a Urgències per evitar casos banals

Salut admet que no es troben metges per suplir les baixes que hi ha i anuncia que aquest hivern s’activarà a diari el servei de permanències mèdiques a primària per frenar el col·lapse que es viu al servei hospitalari

El rètol lluminós d'accés a Urgències.
El rètol lluminós d'accés a Urgències. Toni Solanelles

A Urgències hi ha col·lapse i poc s’hi poc fer a no ser que es vulguin “malbaratar recursos públics”. A partir d’aquí, algunes poques solucions, perquè “no trobem metges”. Un altre maldecap, doncs. La solució immediata, el reforç passatger, és activar a diari aquest hivern el servei de permanències mèdiques que ofereix l’atenció primària. I el gran repte, més a llarg termini, és evitar que els quadres banals que són els que acaben destrempant el servei ja no arribin a Urgències. Almenys així ho voldria el ministre de Salut, Albert Font.

El titular ministerial ha aportat menys solucions efectives de les que es pensava en el debat parlamentari. Això sí, ha posat sobre la taula diverses reflexions que, si ell o el futur ministre del ram, després de les eleccions, segueix la mateixa línia, potser caldria tenir en compte. O potser no, mai no se sap. En tot cas, Font ha assegurat que hi ha “una utilització errònia del servei d’Urgències” i això és el que genera una “sobrecàrrega”.

Ja se sap el tarannà que té l’actual ministre de Salut. Així no ha de sobtar que deixi entreveure que la culpa que la gent vagi a Urgències en lloc de fer-ho a l’atenció primària és perquè, ha vingut a dir a la seva manera Font, li surt més barat, perquè el percentatge de reemborsament directe és més elevat a l’hospital que a la medicina ambulatòria. Pim pam. “S’ha facilitat un accés a la sanitat via urgències quan potser s’hauria d’haver facilitat via atenció domiciliària”, ha dit també el ministre.

Una imatge de l'accés a Urgències de l'hospital aquesta nit.

Relacionat

Sanitaris d’Urgències alerten Salut que la situació a l’hospital “arriba a límits insostenibles”

Albert Font ha reconegut que “els darrers mesos hi ha hagut quatre baixes (de metges) per diversos motius” al servei d’Urgències de l’hospital. Aquesta circumstància i el fet que hi ha una “afluència massiva de patologies banals que haurien de ser resoltes en l’àmbit de l’atenció primària” serien les responsables, segons el titular ministerial, del col·lapse que viu l’esmentat departament hospitalari. I que costarà revertir.

Font culpa del caos a una “afluència massiva de patologies banals que haurien de ser resoltes en l’àmbit de l’atenció primària” i lamenta que “s’ha facilitat un accés a la sanitat via urgències quan potser s’hauria d’haver facilitat via atenció domiciliària”

Font ha assegurat que s’estan posant les eines per suplir els metges que estan de baixa, malgrat que no es troben els facultatius que es voldrien, i ha garantit que davant el proper període festiu, que coincideix amb un repunt de l’activitat -més turistes, més esquiadors, més lesions d’atenció urgent i també més virosis respiratòries- “s’ha activat el servei de permanències mèdiques” a diari, quan normalment només estan operatives el cap de setmana.

El ministre també ha anunciat en seu parlamentària que hi ha la intenció de desvincular el SUM de la unitat d’urgència hospitalària, que és una de les demandes que fan part dels professionals de les urgències alhora que reclamen la creació d’un 112 real, que aglutini totes les emergències del Principat, tal com també li han recordat els parlamentaris socialdemòcrates Pere López i Jordi Font, que l’han convidat a actuar d’una vegada per sempre vist que les deficiències ja fa temps que hi són i estan detectades.

El titular de Salut ha tractat de la qüestió hospitalària arran d’una pregunta feta per la consellera general no adscrita Carine Montaner. El titular de Salut ha explicat que el volum de pacients atesos a Urgències els darrers cinc anys han crescut un 9% però ha assegurat que els recursos humans s’han incrementat molt més. Font ha recordat que el servei d’Urgències “gestiona el desequilibri” i que té “períodes irregulars” de feina i “pics puntuals totalment imprevisible”.

ministre font
El ministre Albert Font durant la seva intervenció al Consell General. | DEMÒCRATES

El ministre ha lamentat que “no disposen d’una bossa de professionals on recorre” en cas de necessitat momentània de personal. I que una empresa pública no pot fer depèn quin tipus de contractacions perquè s’acabaria anant a un “malbaratament de recursos públics”. En general, ha indicat el responsable ministerial davant la cambra parlamentària, els temps d’espera al servei d’Urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell és “molt més curt” del que hi ha en altres centres de l’entorn.

Font ha insistit en diverses ocasions en el “problema de la sobrecàrrega” degut a “patologies que no són urgents” i que comporten, “primer, la saturació i, després, l’encariment del servei”. Ara bé, posar ordre a això “no es pot fer a curt termini” perquè “no és solament agafar més personal sinó de donar-li la seva visió autèntica”. El responsable de Salut ha afirmat que s’està treballant amb CASS, SAAS i el col·legi de metges per poder facilitar una millor assistència a domicili que permeti trencar amb el que ha qualificat d’“hospitalocentrisme”.

Una idea de filtre, ha deixat caure el ministre, podria ser l’obligació d’haver de trucar a un número concret -potser el 116- abans d’acudir a Urgències per segons què. I que sigui el regulador qui decideixi si es tracta d’una patologia o trastorn o dolença realment urgent o cal derivar cap a algun altre servei assistencial. En tot cas, tot això s’ha d’analitzar, acordar i caldria fer la difusió sensibilitzadora entre la població que escaigui.



“NO PUC PARLAR MALAMENT DE LA DIRECCIÓ DEL SAAS I MENYS ENCARA EN SEU PARLAMENTÀRIA”

Albert Font ha esquivat com ha pogut les preguntes que li ha fet Carine Montaner en relació amb la direcció del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). La parlamentària té la banya posada contra Josep Maria Piqué, que, certament, recull crítiques internes a mansalva. Font, que no es pas devot de l’ex-màxim responsable del Clínic, s’ha hagut de contenir. “No puc parlar malament de la direcció del SAAS i menys encara en seu parlamentària”, ha afirmat el titular ministerial posant en dubte la informació d’aquest digital que assegurava que el cap de Govern, Xavier Espot, ha frenat més d’una petició de Font per liquidar Piqué. Però resulta que el ministre ho ha anat dient a tort i a dret. Una altra cosa és que les peticions es facin en reunions íntimes. De fet, i en relació a publicitar segons què, ha afirmat que “no és la meva manera de fer” i que mira de resoldre les situacions amb “reunions i qüestions tècniques”.

Xavier Espot i Josep Maria Piqué en la signatura d'un conveni.

Relacionat

Espot ha frenat diversos intents del titular de Salut de despatxar el director general del SAAS

Font ha assegurat que “el director general en sap molt més que jo del SAAS” però ha donat a entendre que amb els anys que fa que exerceix la medicina al país, probablement ell en sap més que Piqué de la sanitat a Andorra. Això sí, ha demanat a Montaner “no tirar fletxes a una diana” i que Piqué “no sigui el cap de turc” d’eventuals disfuncions d’un sistema que suma errors i encerts d’un munt de professionals al llarg dels anys. El ministre també ha explicat que més que fer enquestes anònimes al personal per saber què pensen de tot plegat, opten per “reunir-se amb responsables i no tan responsables” del SAAS i “no es moquen a l’hora de parlar” una altra cosa és que més que anar en contra d’algú en concret, el que es posa sobre la taula són “crítiques més al sistema, de la sistemàtica”.



 

Comentaris (22)

Trending