Salut compra vacunes contra el coronavirus pel 50% de la població i seran d’administració gratuïta

Tot i detectar-se 45 nous positius en els darrers dos dies, per primer cop en setmanes s’ha reduït el nombre de casos actius gràcies a més de cent altes mèdiques

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. SFGA

Govern ha aprovat la compra de vacunes contra el coronavirus per cobrir aproximadament un 50% de la població. Es tracta d’una operació que es farà via el programa Covax de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Es calcula que el cost de cada dosi, per a l'Estat, serà d’uns 10 dòlars. L'administració de la vacuna serà gratuïta per a l'usuari. Pel que fa a l’evolució de la pandèmia, en els darrers dos dies s’han registrat 45 nous positius, al mateix temps que s’han pogut donar 109 altes, fet que permet rebaixar el nombre de casos actius per primer cop en gairebé dues setmanes.

El consell de ministres ha donat el vistiplau a la compra d’una important quantitat de vacunes en el marc de la iniciativa engegada per l’organisme internacional. Abans del 9 d’octubre, s’haurà de confirmar la reserva mitjançant el pagament de 30.800 euros i la resta s’haurà d’abonar quan els fàrmacs estiguin disponibles. Es preveu un cost final entorn els 10 dòlars per cada dosi. El contracte ha de permetre cobrir un 50% de la població.

Les primeres vacunes que arribin al país seran per la gent gran i vulnerable i pels professionals sociosanitaris i del sistema de salut, totes gratuïtes

Tot i això, Benazet ha admès que, ara mateix, la primera vacuna que s’espera pugui arribar a Andorra no serà via el programa Covax, sinó la desenvolupada per AstraZeneca conjuntament amb la Universitat d’Oxford. En aquest cas, les dosis s’aconseguirien gràcies als acords tancats amb França i Espanya, que les obtenen en el marc de la compra conjunta feta per la Unió Europea.

Aquestes primeres vacunes tenen ja un clar destí. En primer lloc, les persones grans i més vulnerables al virus. En segon, aquells que els han d’atendre. És a dir, persona sociosanitari i del sistema de salut. En tot cas, ha avançat, tant aquestes com les que arribin més tard, quan es faci la campanya per distribuir-la entre la població, seran gratuïtes.

Des de la darrera actualització, el dilluns, s’han diagnosticat 45 nous pacients amb coronavirus. Això situa el total de la segona onada en 628 i fa que els casos detectats al país des de l’inici de la crisi sanitària s’apropi ja als 1.500. En concret, 1.483. Ara bé, per primer cop des de fa dies, s’ha produït una disminució de casos actius: Ara hi ha 376, 64 menys que fa dos dies gràcies a un total de 109 altes mèdiques.

Benazet admet que la situació mereix "una atenció especial" però fuig de l'alarmisme tot remarcant que "detectem el que no vèiem al març"

Per al ministeri, la situació continua mereixent “una atenció especial”, però sense considerar-la alarmant. Principalment perquè la pressió sobre el sistema sanitari segueix sota control. Així, aquest dimecres s’ha pogut enviar cap a casa un dels pacients que es trobava ingressat a l’hospital de Meritxell. Ara hi ha només cinc persones a plantes, una d’elles amb una afectació important, tot i que sense requerir, per ara, atenció a la unitat de cures intensives. “Hi ha un repunt que va oscil·lant amb el retorn de tots nosaltres de vacances”, ha apuntat Benazet, que avisa que es tracta d’un moment clau perquè “setembre i octubre són cabdals per la gestió del que pot venir més endavant”. Ara bé, ha reiterat que “estem veient el que no vèiem en la primera onada, quan no diagnosticàvem els casos lleus i asimptomàtics; això és cabdal perquè la pandèmia no derivi a la situació del març”.

Actualment, la taxa de reproducció se situa en 1,54, de les més altes de les darreres setmanes, però el ministre entén que “podem gestionar-la bé per no arribar al que vam viure”.

Acumulació de pares esperant els nens a la sortida de l'escola de Ciutat de Valls.

Relacionat

Preocupació a l’escola de Ciutat de Valls pel positiu d’un alumne i les aglomeracions a la sortida

Preguntat sobre el fet que els alumnes d’alguns centres educatius, com ara l’escola francesa a Ciutat de Valls, estiguin a classe amb mascareta, el ministre ha recordat i defensat el model dissenyat per Salut. “L’hem fet perquè els alumnes puguin gaudir d’una bona qualitat d’estada a l’escola i una vida el més normalitzada possible”, ha indicat, tot admeten que les escoles tenen “llibertat si volen anar més enllà”. Aquesta mesura, ha apuntat, “per una banda els protegeix més però també els priva d’una vida el més normal possible”.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending